Külföld

A tagállamok többet várnak Brüsszeltől

Az osztrák kancellár visszatérne a lakosságarányos vakcinaelosztáshoz, a bajor kormányfő a kínai és az orosz oltóanyagok vizsgálatát sürgette

Nő a nyomás Brüsszelen a közös uniós vakcinabeszerzés hibái miatt. A tagállami vezetők sorra bírálják az Európai Bizottságot, amiért kevés oltóanyag érkezik, és azt sem arányosan osztják el. Frans Timmer­mans alelnök sem tagadja, hogy hibákat követtek el.

A tagállamok többet várnak Brüsszeltől
Janez Jansa szlovén és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár és Andrej Babis cseh kormányfő korrigálná a jelenlegi gyakorlatot
Fotó: AFP/Georg Hochmuth

Egyre több kritika éri az Európai Bizottságot (EB) a közös vakcinabeszerzés lassúsága, valamint újabban az elosztás egyenlőtlenségei miatt is. Legutóbb Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Babis cseh, Janez Jansa szlovén és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök sürgette Brüsszelt keddi sajtótájékoztatójukon, hogy korrigálják azt a jelenlegi gyakorlatot, amelynek alapján az uniós tagországok egyenlőtlenül kapnak a koronavírus elleni vakcinákból. Egyetértettek abban, vissza kell térni az uniós tagállamok kormányfőinek korábbi megállapodásához, vagyis az oltóanyagok lakosságarányos elosztásához.

„A gyógyszergyártók nemcsak a megígért határidőket és mennyiségeket nem tartják be, de a lakosságarányos elosztás elvét sem” – emlékeztetett Boriszov. „Ha így megy tovább, júniusra oda jutunk, hogy bizonyos országokban 30 százalékos, míg más országokban 60 százalékos lesz az átoltottság. Még időben vagyunk, hogy az ebből az aránytalanságból egyenesen következő jogos elégedetlenséget és politikai krízist megelőzzük” – figyelmeztetett Jansa. Az osztrák kancellár szerint a rendszer egy bazárhoz hasonlít.

Kurz tegnapi sajtótájékoztatóján – amit az úgynevezett digitális zöldútlevél tervéről tartott – már arról beszélt, hogy közös nyomásgyakor­lásuknak köszönhetően közel a megoldás az egyenlőtlenségek kezelésére. Az Origo tegnapi írása szerint egyébként több oka is van az elosztási aránytalanságoknak, például az, hogy azon országok esetében, amelyek már a harmadik és a negyedik negyedévre is rendeltek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által már jóváhagyott vakcinákból az EU pozitív arányban torzítja a lakosságarányos elosztást: nagyobb megrendelési állományt rendel az adott tagállamhoz.

Az Európai Bizottságot a vakcina­beszerzés miatt Németországból is számos kritika érte az elmúlt hónapokban. Legutóbb Markus Söder bajor kormányfő beszélt arról a tartományi választások után, hogy a járvány megfékezéséhez elengedhetetlen az oltások felgyorsítása, ehhez pedig több oltóanyagra van szükség. Hangsúlyozta: az EMA-nak minél hamarabb meg kell vizsgálnia az orosz és kínai vakcinákat, hogy azokkal is lehessen oltani.

Emmanuel Macron francia államfő és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a fentieknél optimistábban nyilatkoztak a közös uniós beszerzésről. Tegnapi párizsi munkaebédjük után Macron úgy fogalmazott: „az európai keret elfogulatlanságot, szolidaritást és megbízhatóságot tesz lehetővé az állampolgáraink számára”. A szállítási késedelmekre utalva a francia elnök úgy vélte, hogy a közös beszerzéssel az oltások gyártásának üteme fokozatosan nőhet, és Európa néhány hónapon belül a világ egyik legtöbb vakcinát gyártó térsége lehet.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke egyébként a múlt hétvégén elismerte, követettek el hibákat az oltóanyag-beszerzésben, Brüsszelben és a tagállamokban is. A német Der Tagesspiegelnek azt mondta, az unió azért vette át a koor­dinációt – azaz az oltóanyagok megrendelését, az árak megtárgyalását – mert Németország, Franciaország, Olaszország és Hollandia készek lettek volna önállóan beszerezni a vakcinákat, ez pedig a Bizottság szerint hátrányosan érintett volna más tagállamokat, főleg a kisebbeket.

A Szputnyik V mellett érvelt Breton

Az Európa Unió oltási stratégiájában szereplő koronavírus elleni oltóanyagokon kívül számos jó oltóanyag létezik a világon, közéjük tartozik például az orosz fejlesztésű Szputnyik V oltóanyag is – mondta Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos az Európai Bizottság tegnapi brüsszeli sajtótájékoztatóján, egy újságírói kérdésre válaszolva. „Nincs okunk kételkedni ebben, ugyanis Oroszországnak kiváló tudósai vannak” – mondta Breton. Mivel az orosz oltóanyaggyártónak nehézségei vannak a tekintetben, hogy kielégítse a vakcina iránt megnövekedett igényt, az Európai Uniónak szabad gyártókapacitásával esetlegesen segítséget kell nyújtania Oroszországnak – tette hozzá az uniós biztos.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink