Külföld

Egy hónap, százezer bevándorló

Egyre nagyobb méreteket ölt a migrációs válság az Egyesült Államok déli határai mentén. Donald Trump volt elnök a jelenlegi adminisztráció bevándorláspolitikáját kritizálta, Joe Biden regnáló államfő szerint viszont a mostani helyzet nem rendkívüli.

Két évtizedes rekordot dönthet az átkelési kísérletek száma az Egyesült Államok délnyugati határán – írta keddi közleményében Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a helyzet súlyos, és időbe telik, amíg megoldódik, de az adminisztráció végső célja egy biztonságos, legális és rendezett bevándorlási rendszer működtetése.

„A legtöbb egyedülálló felnőttet és a családok egy részét kiutasítjuk, de nem utasítjuk ki a kísérő nélkül érkező gyermekeket” – mondta a belbiztonsági miniszter.

Néhány napja az Egyesült Államok vámügyi és határvédelmi ügynöksége (CBP) bejelentette, hogy februárban több mint 100 ezer migráns próbált átkelni az amerikai határon, ami 28 százalékos növekedés januárhoz képest. A CBP jelentése szerint februárban a határt illegálisan átlépő emberek mintegy 30 százaléka 18 éven aluli volt. Csaknem 30 ezer kísérő nélküli gyermeket vettek őrizetbe. „Az esetek több mint 80 százalékában a gyermeknek van családtagja az Egyesült Államokban” – mondta a miniszter.

Szakértők szerint az elmúlt időszakban több olyan kormányzati intézkedés is született, amely arra ösztönözte a közép-amerikaiakat, hogy elinduljanak az Egyesült Államok felé. „Úgy tekintenek rá, mint a migránsok elnökére, és sokan úgy érzik, hogy eljuthatnak az Egyesült Államokba” – mondta Joe Bidenről néhány nappal ezelőtt Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök.

Donald Trump korábbi amerikai elnök a Fox News hírtelevíziónak élesen bírálta Joe Biden bevándorlási politikáját. Jönnek Jemenből, a Közel-Keletről, mindenhonnan – mondta Trump az interjúban. Hozzátette: „a demokraták tönkreteszik az országunkat, ha nem teszünk valamit”. Hangsúlyozta, hogy a migrációs helyzet sokkal, de sokkal rosszabb is lehet. Az interjú során egyébként Trump arra biztatta híveit, hogy oltassák be magukat a koronavírus elleni vakcinával.

Trump azt is elmondta: úgy gondolja, elnöksége erőfeszítései a vakcina előállítására és gyors engedélyeztetésére nemcsak milliók életét, de az országot és valójában a világot is megmentették. A volt elnök az interjúban a Legfelsőbb Bíróságot gyávának nevezte, amiért nem voltak hajlandóak megváltoztatni a szerinte elcsalt választás eredményét az ő javára.

Joe Biden amerikai elnök az ABC hírtelevíziónak adott interjút, amelyben azt üzente a bevándorlóknak: ne gyertek! Biden azt mondta, hogy a felnőtteket és a családokat a legtöbbször visszaküldik, csupán az egyedül érkező gyerekek maradhatnak. Az elnök szerint a jelenlegi válság nem rendkívüli, hiszen 2019-ben és 2020-ban is rengetegen érkeztek, és úgy fogalmazott, hogy elég nagy rendetlenséget örökölt. A demokrata politikus hangsúlyozta, hogy a migráció okait kell megkeresni és megszüntetni, mert a legtöbben nem úgy indulnak el, hogy egyszer csak kitalálják, hogy eladják mindenüket, és szerencsét próbálnak, hanem azért, mert olyan rosszak a körülmények. Az interjúban az elnök arról is beszélt, hogy május elsejéig nehéz lesz kivonni az afganisztáni csapatokat, és még felül kell vizsgálniuk a Trump-elnökség által kötött megegyezést. Azt is elmondta, hogy Szaúd-Arábiával megváltoznak a kapcsolatok Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolása miatt, és ő rendelte el az esetről készült jelentés nyilvánosságra hozatalát, de arra a kérdésre, hogy Mohamed bin Szalmán koronaherceget miért nem vonták felelősségre, azt felelte, hogy az amerikai történelemben szövetséges állam vezetőjét még sosem büntették meg. Az interjúban Biden azt is bejelentette, hogy akik többet keresnek évi 400 ezer dollárnál (körülbelül 120 millió forint), adóemelésre számíthatnak.

Kapcsolódó írásaink