Külföld

A kormány támogatja a magyar vállalatok részvételét a karabahi újjáépítésben

A magyar kormány támogatja a magyar vállalatok részvételét a karabahi újjáépítésben - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután szerdán Bakuban tárgyalt Ceyhun Bayramov azeri kollégájával.

A kormány támogatja a magyar vállalatok részvételét a karabahi újjáépítésben
Szijjártó Péter és Ceyhun Bayramov azeri külügyminiszter találkozója Bakuban
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter bakui tárgyalásainak két fontos célja volt, egyrészt a magyar vállalatok részvételének elősegítése a karabahi újjáépítésben, másrészt, hogy közelebb kerüljenek ahhoz a megállapodáshoz, amelynek értelemben Magyarország az évtized közepétől már Azerbajdzsántól is tud gázt vásárolni, biztonságosabbá téve Magyarország gázellátását.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország mindig is azt gondolta, az a helyes, ha a nemzetközi közösség tiszteletben tartja Azerbajdzsán szuverenitását és integritását a nemzetközileg elismert határok között.

„Ehhez az álláspontunkhoz mindig ragaszkodtunk, és ellentétben néhányakkal mindig nyíltan is képviseltük” - szögezte le Szijjártó Péter. Reményét fejezte ki, hogy ebben a térségben is eljön a béke és a nyugalom időszaka, és az újjáépítés gyors és sikeres lesz, mert ez kell ahhoz, hogy azok az emberek, akiket elüldöztek az otthonukból, visszakapják a korábbi életüket.

Elmondta: a magyar kormány támogatja a magyar vállalatok részvételét a karabahi újjáépítésben, és ehhez pénzügyi háttéret biztosít, a szakértelmet pedig azok a vállalatok adjk, amelyek vezetői elkísérték őt bakui látogatására.

Hét olyan vállalat vezetői kísérték el, amelyek az út- és vasútépítés, az építőipar, az állattenyésztés, a mezőgazdasági infrastruktúra, a vízgazdálkodás és a világítástechnika terén rendelkeznek olyan tapasztalatokkal, kapacitásokkal és nemzetközi referenciákkal, amelyek alkalmassá teszik őket arra, hogy az újjáépítésben fontos szerepet kapjanak. Az Eximbank ehhez százmillió dolláros hitelkeretet hozott létre - közölte.

Szijjártó Péter közölte, hogy bakui tárgyalásai alkalmával konzultált Ilham Aliyev azeri elnökkel, aki elmondta, hogy hatalmas beruházásokra kerül sor az elkövetkező 2-2,5 esztendőben. Ha ebben a magyar cégek részt tudnak venni, az óriási potenciált jelentene számukra - mondta a miniszer.

Magyarország májustól tölti be az Európa Tanács  miniszteri bizottságának elnöki tisztségét, és ebben a pozícióban különös figyelmet akar szentelni annak, hogy hozzájáruljon a hosszú távon fennmaradó békéhez a térségben, illetve ahhoz, hogy vissza tudjanak térni otthonukba mindazok, akiket lakhelyük elhagyására kényszerültek.

Közép-Európában, így Magyarországon is a gázellátás-biztonság mindig is kritikus fontosságú kérdés volt, és a tavalyi év végére új realitás jött létre azzal, hogy elkészült a déli gázfolyosó, amely a kaukázusi térségből, Azerbajdzsánból gázt szállít Európába. Ezzel új gázszállítási forrás és útvonal nyílik meg, és Magyarország az idei év végétől már fizikailag is össze lesz kötve ezzel a déli gázfolyosóval, mert addigra megépül a görög és a bolgár gázvezetékrendszereket összekötő interkonnektor, Magyarországon pedig megépül az a vezeték, amely összeköti majd a magyar-szerb határt a magyar vezetékrendszerrel. Magyarországnak az az érdeke, hogy ezen az új útvonalon gázt tudjon vásárolni - mondta.

A bakui tárgyalópartnerek arról tájékoztatták Szijjártó Pétert, hogy Azerbajdzsánban, amely a világ egyik legjelentősebb földgázvagyonával és -tartalékával rendelkezik, arra törekszenek, hogy növeljék a kitermelést, ami lehetővé teszi Magyarország számára, hogy legkésőbb az évtized közepétől, de inkább 2023-24-től nagy mennyiségű azeri gázzal számolhasson.

A Magyar Villamos Művek és a SOCAR azeri állami olajtársaság már megkezdte a tárgyalásokat a csővezetékes szerződéses kapcsolatok felépítéséről, hogy mire a kitermelés lehetővé teszi, a jogi keretek már adottak legyenek a gázvásárláshoz.

Szijjártó Péter gratulált tárgyalópartnerének, Ceyhun Bayramovnak ahhoz, hogy aláírta a türkmén-azeri megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy Európa irányába Türkmenisztánból is érkezhessen gáz.

Ez Magyarország számára óriási lépés, mert azt  jelenti, hogy a déli gázfolyosón nemcsak Azerbajdzsánból, hanem Türkmenisztánból érkező gázt is lehet majd vásárolni- közölte.

Szijjártó Péter bakul látogatásán együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Magyar Diplomáciai Akadémia és az ADA Egyetem között diplomácia képzési együttműködésről Hafiz Pashayevvel, az ADA Egyetem rektorával. Örömtelinek nevezte, hogy nagyon népszerű a magyar egyetemeken felajánlott kétszáz ösztöndíj az azeri diákok számára, és idén 907 pályázat érkezett.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom