Külföld

A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából

A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció a szerdai ülésén elfogadta az alapszabályának módosítását - jelentette be szerdán Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője.

A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából
A néppárt mostanra sokkal inkább egy hatalomtechnikai gócpont, mint értékközösség
Fotó: epp.eu

Gál Kinga és Deutsch Tamás elmondta, sajnálatos és politikailag elfogadhatatlan, hogy egy naponta többezer európai polgár életét követelő járvány idején, ami soha nem látott nyomás alá helyezi polgárainkat és gazdaságainkat, az EPP frakció kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait.

A fideszes európai parlamenti képviselők hozzátették, hogy jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezték a tárgyalások során, azonban a néppárti frakció alapszabálya módosításának végleges változata ezekre nem adott kielégítő választ. Ennek következtében, az alapszabály elfogadott módosítása azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat.

Álláspontjuk szerint minden körülmények között, maradéktalanul tiszteletben kell tartani az európai választásokon a Fideszt támogató csaknem 2 millió magyar polgár demokratikus döntését, és a megválasztott képviselőik jogai semmilyen módon nem korlátozhatók vagy megvonhatók. Meggyőződésük szerint a politikai nézetkülönbségek jogi megbüntetése antidemokratikus és méltatlan az Európai Néppárthoz.

Ezért, összhangban a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Elnökségének döntésével, a Fidesz 12 EP-képviselője kilép az Európai Néppárt frakciójából.

Az EPP módosította alapszabályát

Az EPP európai parlamenticsoportja megszavazta a frakció alapszabályát módosító tervezetet - közölte Pedro Lopez de Pablo, az EPP EP-frakciójának alelnöke szerdán a Twitteren. A módosítás többek között lehetővé teszi az egyéni tagság megszüntetése mellett egy egész csoport tagságának kollektív megszüntetését is kellő indokok alapján, a pártcsalád alapszabályának legsúlyosabb megsértése esetén.    

A 148 támogató, 28 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett elfogadott alapszabály lehetővé teszi egész delegációk kizárását és tagságuk felfüggesztését, amíg korábban ezekre csak adott képviselő esetében volt lehetőség. A szöveg megtartotta azt a szabályt, amely a kizárásról szóló döntéshez kétharmados többség meglétét írja elő.

A módosított működési szabályzat szerint egy tag vagy egy teljes képviselőcsoport jogainak ideiglenes, meghatározott idejű felfüggesztésének elfogadásához szintén kétharmados többség szükséges. A szöveg szerint az Európai Néppártban felfüggesztett pártok tagságát automatikusan szavazásra kell bocsátani az EP-csoportban is. Ebben a kivételes esetben az egyszerű többség is elegendő a felfüggesztéshez.

Mind a kizárást, mind pedig a tagság ideiglenes felfüggesztését a frakció elnöksége, vagy a frakció tagságának 15 százalékát adó képviselők kezdeményezhetnék, feltéve, hogy utóbbiak legalább négy nemzeti delegációból származnak - szerepel a szövegben.

Az EPP EP-frakció elnöksége január közepén hozott létre öttagú munkacsoportot annak megvizsgálására, miként lehetséges a frakció működési szabályzatának módosítása. A munkacsoport öt tagja között Othmar Karas, Esther de Lange, Paulo Rangel, Jan Olbrycht és Esteban Gonzalez Pons foglalt helyet.

Weber: Fidesz eltávolodott a néppárt kereszténydemokrata értékeitől

A Fidesz az elmúlt években eltávolodott az Európai Néppárt (EPP) kereszténydemokrata értékeitől, a magyar párt már nem ugyanazon az alapokon áll, mint kezdetben a pártcsoport alapítói - jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője szerdán  Brüsszelben.

Manfred Weber nemzetközi újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, az EPP európai parlamenti (EP) frakciója alapszabály-módosításának nagyarányú elfogadása megmutatta, hogy a Fidesz elszigetelődött a pártcsaládon belül.

A frakcióvezető sajnálatát fejezte ki, hogy a pártcsoport nem volt képest kezelni a kialakult helyzetet, nem volt képes megőrizni egységét. Kiemelte, „hídépítőként” mindig az egység megőrzésén és azon dolgozott, hogy közelítse az eltérő álláspontokat. Véleménye szerint azonban a másik oldalon nem állt senki, aki fogadta volna a hídépítők jószándékát.

Weber hozzátette, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) ügye, az igazságszolgáltatás, valamint a jogállamiság és médiaszabadság magyarországi helyzete körül kialakult feszültség, valamint Orbán Viktor miniszterelnök „provokatív kijelentései” megmutatták, hogy nem lehetséges az álláspontok közelítése.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja bejelentette 12 képviselőjének kilépését az Európai Néppárt európai parlamenti csoportjából, Weber azt mondta: a néppárti EP-frakció vezetése tiszteletben tartja a döntést, amelynek figyelembe vétele mellett a pártcsoport folytatja uniós parlamenti munkáját.

Az Európai Néppárt közleményben tudatta: tiszteletben tartja és üdvözli, hogy a pártcsoport EP-frakciója többségi szavazással módosította eljárási szabályzatát.

Azt írták, a párt vezetését értesítették a fideszes képviselőknek a frakcióból történő távozása szándékáról. Ezzel összefüggésben közölték: a Fideszre az EPP alapszabályának 3. cikke alapján a párt kizárási eljárása vonatkozik. A szükséges ülés megtartásáról az EPP Politikai Közgyűlése dönt, figyelemmel a koronavírus-járvány aktuális helyzetére - tették hozzá.

Szerdán délelőtt fél tízkor kezdődött az EPP frakcióülése, melyet zárt ajtók mögött tartottak. Gál Kinga, a Fidesz-KDNP delegációelnöke a Süddeutsche Zeitung tudósítójának értesülése szerint felszólalásában a jogállamisággal ellentétesnek nevezte a javaslatot.

Objektum doboz

Orbán Viktor már korábban közölte, a Fidesz nem ragaszkodik a tagsághoz

Ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk - írta még vasárnap Orbán Viktor Manfred Webernek, az EPP európai parlamenti képviselőcsoportja vezetőjének.

A miniszterelnök levelében kifejtette, hogy az Európai Néppárt huzamosabb ideje vezetői és politikai válsággal küzd. Bár ígéretek sora hangzott el, hogy a jövővel kapcsolatban belső egyeztetéseket folytatnak, ezt nem tartották be, még a decemberben írt levelére sem kapott választ Orbán Viktor.

Lapunk vezércikkben elemezte, hogy mitől igazán aljas a Fidesz tagsága felfüggesztésére irányuló javaslat az EPP-frakción belül. Ugyanis ez az intézmény egyfelől sokadik megnyilvánulása a Néppártot mérgező szerencsétlenkedésnek, döntésképtelenségnek, az agresszív liberálisok szolgálásának. Másfelől pedig sunyi is, mert nem vállalja fel a kizárással járó konfrontálódást és potenciális szakadást, nem csökkenti saját létszámát. A fideszes képviselőket megfosztja a jogaiktól, megakadályozza, hogy végezzék a munkájukat, amire csaknem kétmillió magyar embertől kaptak demokratikus felhatalmazást, de mégis benntartaná őket, hogy ne érje hátrány a Néppártot a mandátumveszteség miatt.

Kapcsolódó írásaink