Őry Mariann

Vélemény és vita

Gyalázat

Sötét mélységekbe jut mostanában az Európai Néppárt

álláspont

Vannak a pártcsalád európai parlamenti frakciójában képviselők, akiknek az elmúlt években stabilan nem a szavazói képviselete, problémáik megoldása az elsődleges, hanem az, hogy háborúzzon a Fidesz és Orbán Viktor ellen. Időről időre aláírást gyűjtenek, követelőznek, balhéznak, levelekkel bombázzák a pártcsalád vezetését. Donald Tusk néppárti elnököt igazán nem lehet azzal vádolni, hogy ebben ne lenne boldogan partner. A bukott lengyel politikus már több naptárat telerajzolhatott, számolva a napokat addig, amíg megszabadulhat a Fidesztől.

Ez a nap azonban csak nem jön el, mégpedig azért, mert a magyar kormánypárt kizárásához nem tudja megszerezni a szükséges többséget. Szélnek eresztette a „néppárti bölcseket”, tapasztalt és tekintélyes politikusok munkáját vágta ki az ablakon, mert nem azt mondták, amit hallani akart. Hivatkozik erre-arra, de csak nem meri szavazásra vinni a kérdést. Tudja, mi lenne belőle: szakadás, káosz, bukás.

Az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője, Manfred Weber vagy veszélyes játszmába kezdett, vagy simán elvesztette az irányítást az események felett. Tudja, hogy a pártcsaládban még nincs döntés. Azt is tudja, hogy a Néppárt meghatározó ereje, a német CDU új elnöke, Armin Laschet sem nyilatkozott úgy, hogy egyik vagy másik irányba eldöntené a kérdést. Mégis hagyja, hogy elburjánozzanak a frakcióra nézve teljességgel destruktív, bomlasztó, életveszélyes tendenciák.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke múlt hétvégén egyértelműsítette Webernek: amennyiben napirendre tűzik és megszavazzák a héten azt a szabálymódosítást, amelynek értelmében egész delegációkat fel lehet függeszteni vagy ki lehet zárni, a fideszesek kilépnek a frakcióból. Egy ilyen aljas támadással szemben nem is tehetnek máshogy.

A frakcióvezetés váltig állítja, nem a Fideszről szól a javaslat, de hát persze hogy a Fideszről szól! Az az Othmar Karas dobta be, aki Deutsch Tamást is ki akarta záratni. Az az osztrák politikus, aki évek óta mérgezi a két ország és a két kormánypárt kapcsolatát.

Hogy mitől igazán aljas ez a javaslat? A felfüggesztés intézménye, amit itt elővesznek, egyfelől sokadik megnyilvánulása a Néppártot mérgező szerencsétlenkedésnek, döntésképtelenségnek, az agresszív liberálisok szolgálásának. Másfelől pedig sunyi is, mert nem vállalja fel a kizárással járó konfrontálódást és potenciális szakadást, nem csökkenti saját létszámát. A fideszes képviselőket megfosztja a jogaiktól, megakadályozza, hogy végezzék a munkájukat, amire csaknem kétmillió magyar embertől kaptak demokratikus felhatalmazást, de mégis benntartaná őket, hogy ne érje hátrány a Néppártot a mandátumveszteség miatt. Ez gyalázat.

Ha ez önmagában nem lenne elég, ne felejtsük el azt sem, hogy éppen a koronavírus-járvány harmadik hulláma tombol Európában. Othmar Karas és társai komolyan azt hiszik, hogy választóiknak a Fidesz néppárti tagsága a legnagyobb gondja? Nem pedig az, hogy veszélyben az egzisztenciájuk, az egészségük, az életük? Hogy egyik lezárásból a másikba sodródva fogalmuk sincs, miből fognak élni, mi lesz a szeretteikkel?

A néppárti vezetésű Európai Bizottság bődületes kudarcot vallott a vakcinabeszerzéssel, ettől hangos Ausztria, Németország és az egész Európai Unió. Nincs elég oltóanyag, Európa-szerte óriási nyomás alatt vannak a kormányok, versenyt futnak az idővel, az iramot pedig egyelőre nem az oltás sebessége, hanem a vírusmutánsok diktálják.
Ezzel kellene foglalkoznia a Néppártnak. Szégyelljék magukat!

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Bogár László

Bogár László

Kevésbé fehér

ĀElőször lássuk a tényeket, már ha egyáltalán hiszünk még olyan avítt és ásatag kategóriákban, mint amilyen a tény, igazság, valóság