Külföld

Adatok manipulálása miatt bíróság által elmarasztalt előadó vendégszerepelt az EP szakbizottsági ülésén

A kétes hírű budapesti székhelyű Korrupciókutató Központ társalapítója az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottság (CONT) ülésén beszélt legújabb kutatásairól. Kósa Ádám, fideszes EP-képviselő a testületnek megküldött meglepő hiányosságokat mutató önéletrajza felől kérdezte az előadót.

Önéletrajza tanúsága szerint Fazekas Mihály jelenleg is tanít a CEU-n, tudományos koordinátora az Európai Bizottság által 3 millió euróval támogatott DIGIWHIST-programnak, és vizsgálja a bangladesi korrupciós helyzetet a Világbank által 1 millió dollárból finanszírozott kutatásaival. Fazekas Mihály azt azonban kihagyta a szakbizottságnak elküldött szakmai önéletrajzából, hogy társalapítója volt a Korrupciókutató Központnak. Annak a budapesti székhelyű szervezetnek, amelyet a Fővárosi Ítélőtábla a Közbeszerzési Hatóság által indított perben hozott ítélete 2019-ben elmarasztalt. Az ítélet szerint ugyanis a kutatóközpont megsértette a Hatóság jó hírnevét, valamint manipulált adatokat használt fel publikációiban - hívja fel a figyelmet lapunknak megküldött sajtóközleményében a fideszes EP-képviselő

A szakbizottsági ülésen Kósa Ádám megkérdezte Fazekas Mihálytól: mi az oka annak, hogy kihagyta a szakmai önéletrajzából azt a tényt, hogy társalapítója volt az intézménynek? Az átláthatóságot kiemelten fontosnak tartó Fazekas Mihály válaszában megerősítette, hogy alapítója volt a bíróság által elmarasztalt intézménynek, ám arra nem adott magyarázatot, hogy részletes szakmai önéletrajzában miért nem említette pályafutásának ezt az elemét.

A Korrupciókutató Központ másik társalapítója, Tóth István János véleményezte korábban a Momentum Mozgalom anyagait a budapesti olimpia megakadályozása kapcsán indított politikai akcióban. A momentumos Cseh Katalin így nem látott problémát a valótlan szakmai önéletrajz kapcsán.

Kapcsolódó írásaink