Külföld

Áll a bál Katalóniában

Körülbelül száz embert tartóztattak le az elmúlt héten a Pablo Hasél függetlenségpárti,baloldali rapper őrizetbe vétele miatt kirobbant tüntetések során

Káosz tombolt a múlt héten Katalónia városaiban éjszakánként, miután letartóztattak egy baloldali, függetlenségpárti rappert a dalszövegei és Twitter-üzenetei miatt.

Áll a bál Katalóniában
Fosztogattak és gyújtogattak a rapper szabadon engedését követelők Barcelonában
Fotó: AFP/Pau De La Calle

A vasárnapra virradó éjszaka volt zsinórban az ötödik, amelyen Katalóniában folyamatos tüntetések és rendbontások zajlottak Pablo Hasél rapper letartóztatása miatt. A kezdetben békés megmozdulások átalakultak, és folyamatossá váltak a tüntetők és a rendőrök között az összecsapások.

A rendőrök gumilövedékkel, a megmozdulások résztvevői kövekkel és üvegekkel támadtak. A tüntetők szombaton 75 üzlet kirakatát verték szét Barcelonában, ebből tizenkettőt ki is fosztot­tak, és megpróbálták felgyújtani a tőzsde épületét. A rendőrök az elmúlt hét során körülbelül száz embert tartóztattak le.

A konfliktus több, mint egy zenei előadó és a hatóság összecsapása. Hasélt a terrorizmus támogatásával és felségsértéssel vádolják. A baloldali, katalán függetlenségpárti rapper dalszövegeiben és Twitter-üzeneteiben azzal vádolta a rendőrséget, hogy katalán tüntetőket kínoztak és vertek meg, és a királyi család tagjait kritizálta.

Egyik Twitter-bejegyzésében pedig támogatásáról biztosította a bebörtönzött Victoria Gómezt, a terrorszervezetként nyilvántartott Grapo (Október Elseje Antifasiszta Ellenállási Csoportok) marxista szervezet egyik tagját. Hasélt kilenc hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság egy olyan törvényre hivatkozva, amely már sok kritikát kapott, és amelynek felülvizsgálatát a kormányzat már megígérte.

A vita a törvény és a szólásszabadság korlátozása körül zajlik, és a Hasél elleni ítélet olajat öntött a tűzre. Már maga a rapper letartóztatása is ellenállásba ütközött kedden, amikor a Llediai Egyetemen Hasél néhány tucat szimpatizánsa barikádokkal fogadta a rendőröket, és több poroltó tartalmát kifújták rájuk. Amikor elvezették, a rapper azt kiabálta: „Sosem hallgattatnak el minket, halál a fasiszta államra.”

Az erősen baloldali retorikájú Hasél letartóztatása fokozta az ellentétet Katalónia és Madrid közt
Az erősen baloldali retorikájú Hasél letartóztatása fokozta az ellentétet Katalónia és Madrid közt
Fotó: AFP/Josep Lago

A letartóztatás a spanyol kormánykoalíció­ban is feszültséget szított: a szocialista Pedro Sanchez miniszterelnök elítélte az erőszakot, míg a Podemos (Meg tudjuk csinálni) párt vezetői támogatásukról biztosították a tüntetőket.

A párt petíciót is indított Hasél és egy 2018-ban szintén elítélt, de Belgiumba menekült másik rapper, Valtònyc büntetésének elengedéséért. Egy másik kezdeményezés is indult Pablo Hasél szabadon engedését kérve a szólásszabadságra hivatkozva, amelyet több mint kétszáz művész írt alá, többek között Pedro Almodóvar filmrendező és Javier Bardem színész is.

Kapcsolódó írásaink