Külföld

Katalán választás járvány idején

A szocialisták nyerhetik a vasárnapi, komoly óvintézkedésekkel biztosított szavazást

Mivel a katalán felsőbíróság ja­nuárban a közérdekre hivatkozva felfüggesztette a katalán parlamenti választást május 30-ára halasztó kormányhatározatot, Katalóniában holnap tartják meg a voksolást.

Katalán választás járvány idején
A szocialista Salvador Illa
Fotó: AFP/Oscar Gonzalez

Az autonóm közösségben azután írtak ki előre hozott tartományi parlamenti választásokat, hogy tavaly szeptember 28-án a spanyol legfelsőbb bíróság eltiltotta közhivatal betöltésétől Quim Torra elnököt, miután nem volt hajlandó a 2019-es spanyol választásokon eltávolíttatni a középületekről a katalán függetlenségi szimbólumokat a kampányidőszakban.

Várhatóan egyik párt sem lesz képes megszerezni a többséghez szükséges 68 képviselői helyet a katalán parlamentben. A felmérések szerint a Katalóniai Szocialisták Pártja (PSC) nyerheti a választásokat, amelynek jelöltje, Salvador Illa kizárta a koalíció lehetőségét bármelyik függetlenségpárti politikai erővel.

Illa egyébként nemrég mondott le a spanyol egészségügyi miniszteri posztról, hogy elindulhasson a katalán választásokon. Ugyanakkor a függetlenségpárti erők képesek lehetnek annyi képviselői helyet szerezni, hogy együtt ők adják a többséget, és így a kormányt is.

A katalán kormány komoly biztonsági intézkedéseket tett a járvány miatt, több szavazóhelyiség lesz, mint általában, például az FC Barcelona stadionját is egy óriási voksolási helyszínné alakítják, és a választók csak a nekik életkor és veszélyeztetettség alapján meghatározott idősávban mehetnek szavazni.

Aggasztó ugyanakkor, hogy a szavazatszámlálókat véletlenszerűen kisorsoló lottórendszer által kiválasztott mintegy 90 ezer ember közül eddig több mint huszonnégyezren kérték kimentésüket. Egyes előrejelzések szerint rekord alacsony lehet a részvétel. Soha sem volt még ugyanakkor ilyen magas a levélszavazást kérők száma: február 5-éig már 84 ezren kérvényezték, hogy postai úton voksolhassanak.

Kapcsolódó írásaink