Külföld

Becsődölt a baloldali áskálódás

Deutsch Tamás: Minden magyar számára jelentőssiker az uniós helyreállítási alap

Óriási lehetőség hazánk számára az uniós helyreállítási alap – hangsúlyozta lapunknak Deutsch Tamás. Brüsszelben megvitatták az unió oltási stratégiáját, Tóth Edina mielőbbi cselekvést sürgetett.

Becsődölt a baloldali áskálódás
Viharos ellenszélben kellett képviselni a magyar érdekeket – mondta Deutsch
Fotó: AFP/Európai Parlament

Megszavazta kedd este az Európai Parlament az úgynevezett Helyreállítási és Ellenállóképesség-építési Eszközt (RRF), amely a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból való kilábalást ösztönző, 750 mil­liárd eurós Next Generation EU-csomag legfőbb eleme.

A 672,5 milliárd eurós keretű RRF vissza nem térítendő támogatásokból és kamatmentes kölcsönökből áll. Magyarországnak hatezermilliárd forint jár belőle.

A helyreállítási alap több szempontból is jelentős siker minden magyar számára – hangsúlyozta lapunknak Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációvezetője. Felidézte, a 2008–2009-es pénzügyi, gazdasági és szociális válságra az unió és sok tagállama megszorításokkal, támogatások visszavonásával, szigorú fiskális politikával és adóemelésekkel válaszolt, ezek az eszközök azonban alkalmatlannak bizonyultak a krízis kezelésére.

A 2010-ben megválasztott magyar kormány ezzel szemben a munkahelyteremtésre, a családtámogatásra, az adócsökkentésre, a külföldi tőke bevonzására, a versenyképesség növelésére helyezte a hangsúlyt. Deutsch szerint a magyar modell sikerének is nagy szerepe van abban, hogy ez a gondolkodásmód mostanára nagy többségre tett szert az EU-ban.

A képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy viharos ellenszélben kellett képviselni a magyar érdekeket. Egyrészt sikerült elhárítani annak veszélyét, hogy a jogállamisági mechanizmusnak nevezett politikai zsarolással ideológiai kritériumokhoz kössék a források felhasználását, másrészt a magyar baloldal áskálódásai sem jártak eredménnyel. Emlékeztetett, a baloldal hosszú időn át minden követ megmozgatott, hogy a hazánknak járó uniós források az úgynevezett magyar nemzeti borítékból átkerüljenek a közvetlen brüsszeli források kalapjába.

Deutsch rámutatott, míg a nemzeti borítékba kerülő pénz száz százalékát megkapja hazánk, addig a közvetlen forrásokból legjobb esetben is népességarányosan részesülhet, azaz az eddigi összeg egy-két százalékát kapná meg csupán. „A baloldali képviselők saját politikai céljaik érdekében ki akarták éheztetni Magyarországot” – szögezte le.

A baloldal második törekvése Deutsch szerint az volt, hogy a hazánknak járó pénzeket politikai alapon címkézzék fel, bizonyos összegekhez csak az ellenzéki vezetésű önkormányzatok férhessenek hozzá. Ez a nem ellenzéki vezetésű településeken élőknek, azaz a magyarok többségének ártott volna.

Harmadszorra már azzal kürtölték tele az európai nyilvánosságot – folytatta Deutsch –, hogy a hatezermilliárd forint felhasználásáról szóló nemzeti helyreállítási terv kidolgozásáról nem volt egyeztetés. Ez az EP-képviselő szerint valótlanság, hiszen széleskörű szakmai egyeztetés mellett, elsők között készítette el a kormány a terv első változatát és az Euró­pai Bizottsággal is konzultált róla.

Önmagában maga a hatezermilliárdos összeg is siker – hangsúlyozta Deutsch, hiszen ez a hétéves uniós keretköltségvetés forrásain felül jár hazánknak, olyan távlatos fejlesztéseket tesz lehetővé, amelyek a magyar gazdaság versenyképességét szolgálják, új időszámítást jelentenek több, az emberek hétköznapjait meghatározó dologban. A képviselő óriási esélynek nevezte a csomagot, amely a gazdaság újraindításáról szóló akciótervet is segíti.

Szerdán az unió oltási stratégiáját is megvitatták az EP-ben. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elismerte, a koronavírus elleni közdelemben az EU nem ott tart ahol szeretne, ám a hatékonyság és a biztonság érdekében nem engedhet a minőségi normákból, ezért lassú az engedélyeztetés.

Tóth Edina fideszes EP-képviselő hangsúlyozta, a lassú beszerzés az európai polgárok életét és az európai gazdaság minél gyorsabb újraindítását kockáztatja. Kiemelte, nem ideológiai vagy geopolitikai kérdés a vakcinabeszerzés, a gyorsaság életeket ment, a tétovázás pedig emberéleteket követel.

Röviden

A baloldalnak továbbra sem az európaiak biztonsága, hanem a szabályokkal visszaélő bevándorlók jogai az elsődlegesek – reagált Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő arra a jelentésre, amit az Európai Parlament kedd este fogadott el a határon lefolytatott menekültügyi eljárásokról. A magyar álláspont továbbra is világos: kizárólag az léphet be az Európai Unió területére, aki elbírált kérelme alapján nemzetközi védelemre jogosult – írta közleményében Hidvéghi.

A kárpátaljai magyarság melletti kiállásra szólította az uniót Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő az EU–Ukrajna társulási megállapodás végrehajtásáról szóló brüsszeli vitában. Örvendetesnek nevezte, hogy a jelentésbe bekerült számos, a magyar kisebbség számára fontos módosító indítvány, amelyekről az EU–Ukrajna Társulási Tanács keretén belül is tárgyalni kell majd.

Magyarország elkötelezett az emberkereskedelem elleni küzdelem és az áldozatok védelme iránt – írták közleményükben Járóka Lívia és Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselők a parlament vonatkozó jelentéséről. Sajnálatosnak nevezték ugyanakkor, hogy ez a jelentés sem mentes a baloldali ideológiát erőltető nyelvezettől és tartalmi elemektől.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink