Külföld

A koronavírus-járvány megfékezésének egyetlen módja a tömeges oltás

A COVID-19 oltásokra vonatkozó uniós globális stratégiáról tartott kedden plenáris vitát az Európai Parlament. Tóth Edina fideszes EP-képviselő felszólalásában rámutatott, hogy az Európai Unió jelentős késésben van a tömeges oltást illetően Izrael, Nagy-Britannia vagy az Egyesült Államokhoz képest.

A koronavírus-járvány megfékezésének egyetlen módja a tömeges oltás
Tóth Edina: Az Európai Unió jelentős késésben van a tömeges oltást illetően Izrael, Nagy-Britannia vagy az Egyesült Államokhoz képest (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Mauro Ujetto/NurPhoto

Az Európai Bizottság tavaly év végi reményteljes beszámolói alapján mindenki azt várta, hogy év elején hatalmas sebességgel indul majd be az oltás az Unióban, s ennek eredményeképpen fel lehet majd oldani a hatályban lévő korlátozásokat – hangsúlyozta a néppárti politikus.

A pozitív indulást követően azonban nem a elvártaknak megfelelően alakul a folytatás. Tóth Edina felszólalásában figyelmeztetett, hogy Magyarországon a baloldali pártok ismét a populizmus útjára léptek. Az oltásért pénzt ígérő képtelen javaslataikkal szemben inkább azt kellene hangsúlyozniuk, hogy aki beoltatja magát, az nem csupán magát védi a fertőzéstől, de csökkenti annak esélyét, hogy a vírus másokat is megfertőzzön.

Most az Európai Bizottságnak kell bizonyítania, hogy igenis hatékonyan tud fellépni polgáraiért és be tudja szerezni a szükséges vakcinát. A tét nagy, hiszen az Unió megítélésén túl most az európai polgárok egészsége forog kockán! – zárta gondolatait Tóth Edina.

Kapcsolódó írásaink