Külföld

Felpörgetnék Brüsszelben a bevándorlást

Harcot hirdetett az uniós migrációs paktum ellen az Identitás és Demokrácia pártcsalád

Jobboldali pártok indítottak akciót az Európai Bizottság hazánk által is elfogadhatatlannak tartott migrációs paktuma ellen. Az Identitás és Demokrácia flamand tagpártja szerint bevándorláspárti fordulatot hozott Belgiumban az új migrációs államtitkár, aki egy a Fideszt sűrűn támadó párt politikusa.

Felpörgetnék Brüsszelben a bevándorlást
Életkép Leszboszról – tarthatatlan a helyzet a görög szigeteken
Fotó: AFP/Anthi Pazianou

Internetes aláírásgyűjtést indított az olasz Ligát és az Osztrák Szabadságpártot is a soraiban tudó Identitás és Demokrácia (ID) európai jobboldali pártcsalád az Euró­pai Bizottság (EB) migrációs és menekültügyi paktuma ellen. A szep­tember 23-án bemutatott dokumentumot a magyar kormány is teljességgel elfogadhatatlannak nevezte.

Az ID által indított honlapon – Saveeurope.eu – többek között azzal érvelnek, hogy a paktum ajtót nyit a tömeges bevándorlásnak. Rámutatnak, a dokumentummal az antidemokratikus, technokrata brüsszeli elit annak próbálja megtalálni a módját, hogy érvényesítse az ENSZ 2018-as migrációs megállapodásában foglaltakat, többek között azt az állítást, hogy mindenkinek joga van a migrációhoz. Ez egybecseng Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter két évvel ezelőtti figyelmeztetésével, hazánk ugyanis azért sem csatlakozott a nem kötelező érvényűnek beállított paktumhoz, mert – ahogy a külügyminiszter akkor fogalmazott – azt kerülőutakon próbálják majd érvényesíteni.

Az ID szerint az uniós paktum megteremti a lakosságok tömeges áttelepítésének jogi, logisztikai és politikai feltételeit, elsősorban a fejlődő világból Európába. Mint írják, a gyarmatosítással felérő migrációs roham hosszú távon az európai nemzetek és kultúrák kihalását hozná el. A pártcsalád figyelmeztet, hogy a zárt brüsszeli ajtók mögött megfogalmazott paktum „uniós újbeszél” nyelven megírt, több száz oldalnyi szövegbe rejti a lényeget – nevezetesen azt, hogy ez a dokumentum egy teljes kontinens demográfiai átalakításáért lesz felelős. A bevándorlásellenes aláírásgyűjtés támogatására biztatott az elmúlt napokban a pártcsaládhoz tartozó Flamand Érdek (Vlaams Belang) is, amely jelenleg Flandria legerősebb politikai formációja, mégis kiszorították a kormánykoalícióból, amelyhez így hét párt kellett.

A párt elnöke, Tom Van Grieken többször is keményen bírálta az új belga kormány bevándorláspolitikáját, amelynek egyik felelőse Sammy Mahdi migrációs államtitkár. Mahdi – akinek édesapja iraki menekült – az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó, a Fidesszel szemben kritikus Kereszténydemokrata és Flamand (CD&V) nevű párt egyik vezető politikusa. A Flamand Érdek elnöke többek között azzal vádolta nemrég Mahdit, hogy kinevezése óta nőtt a Belgiumban első alkalommal beadott menedékkérelmek száma, az államtitkár pedig azzal védekezett, hogy ez csak a járványhelyzet miatt elrendelt határzár feloldása miatt volt.

A kitoloncolások felpörgetését ígérő Mahdit sűrűn éri kritika a jobboldalról, elődje, a flamand jobboldali N-VA-hoz tartozó Theo Francken szerint az államtitkár Angela Merkel német kancellár babérjaira akar törni a bevándorlás támogatásával. Álláspontja szerint Mahdi pont az ellenkezőjét teszi annak, mint amit ígért.

Kapcsolódó írásaink