Külföld

Fico: Szlovákiának gratulálnia kellene Magyarországnak és Lengyelországnak

Robert Fico volt szlovák kormányfő, az ellenzéki Smer-SD elnöke Facebook-oldalára feltöltött videójában kijelentette: az, hogy Soros György Magyarország miatt megtámadta Merkel német kancellárt megerősíti, hogy Magyarország, Lengyelország és az EU közötti vitában az előbbi két ország rendkívül sikeres volt.

Fico: Szlovákiának gratulálnia kellene Magyarországnak és Lengyelországnak
Robert Fico
Fotó: AFP

A jogállamisági vita témája heves indulatokat váltott ki szerte az EU-ban, Szlovákia kivételével, ahol Fico szerint a kormány mindennel egyetért uniós szinten, annak érdekében, hogy az ország ne legyen negatív érdeklődés tárgya Brüsszelben.

Magyarország és Lengyelország megvétózta az Unió 2021–27-es költségvetésének, valamint a COVID-19 koronavírus-járvány elleni küzdelem speciális pénzügyi segítőcsomagjának elfogadását. Mivel a költségvetés jóváhagyásához az unió összes tagállamának beleegyezése szükséges, a vétónak rendkívüli ereje volt.

Fico szerint Magyarország és Lengyelország vétójának volt értelme. Ezen országok jogosan állították, hogy egy ilyen rendelettel vissza lehet élni olyan országokkal szemben, amelyek nem értenek egyet a kötelező migránskvótával - fejtette ki.

A rendszer nagyon egyszerű: ha nem értesz egyet valamivel, amit a nagy országok szeretnének, találunk valamit okot, például megsérted a jogállamiságot, és mi nem fizetjük ki neked a támogatást, ezért gondold át jól, hogy akarod vagy nem akarod a kötelező kvótát - mondott egy példát a visszaélések lehetőségeire Fico.

Fico hangsúlyozta: ha ebbe a Lengyelország és Magyarország, valamint az unió többi része közötti vitába Soros György is belépett, kétségtelenül a migráció lehetett az oka, ugyanis Soros a világ összes migránsát behozná az Európai Unióba.

Ez a két ország hatalmas sikert ért el, Szlovákia azonban elárulta a V4-es együttműködést. Részben azért, mert a készülő rendelet az uniós költségvetést és az unió pénzügyi érdekeit csak a korrupció és az összeférhetetlenség okozta csalásoktól védi. Nem lehet hibáztatni a tagállamokat a jogállamiság és a demokrácia bármilyen más megsértéséért, és ez alapján nem lehet megakadályozni az uniós források lehívását számukra - állítja a politikus.

Másodszor azért, mert az Európai Bizottság kötelezte magát arra, hogy iránymutatásokat dolgoz ki a rendelethez egy adott tagállam számára, de szoros együttműködésben az adott tagállammal. Ha egy tagállam javaslatot nyújt be ennek a rendeletnek az érvénytelenítésére az EU Bíróságához, a Bizottság ilyen iránymutatást csak a Bíróság döntése után adhat ki - mondja Fico.

Objektum doboz

Harmadszor pedig, mert a bevezetendő rendeletnek tiszteletben kell tartania a tagállamok nemzeti identitását, politikai alapjait és alkotmányos berendezkedését. Az uniós források felhasználását feltételhez kötő rendeletet nem lehet majd felhasználni az európai közös élet alapvető kérdésében más nézeteket valló országok ellen, ezek közé pedig biztosan beletartozik a kötelező migránskvóta – emelte ki Fico.

Szlovákiának gratulálnia kellene Magyarországnak és Lengyelországnak, egyben köszönetet mondani, mivel ők a szlovákok érdekeit is védték. A szlovák kormány azonban ahelyett, hogy megtartotta volna a már bizonyított V4 -es együttműködést, elárulta azt - fogalmazott keményen a volt szlovák kormányfő.

Szlovákia előnyben részesítette a nagyok „buksisimogatását” a politikai irányok V4-es keretben történő koordinációjánál, amely eddig olyan előnyösnek bizonyult. 65 millió lakost a V4-es országokban nem olyan egyszerű ignorálni - mondta. Fico szerint a szomszédok ilyen „megtorpedózása” példátlan, és katasztrofális következményekkel járhat Szlovákia számára a jövőben.

Kapcsolódó írásaink

Soros is elismeri Orbán győzelmét

ĀA magyar-német-lengyel kompromisszumot a saját szempontjából a „lehető legrosszabb verzióként” jellemzi a milliárdos tőzsdespekuláns