Külföld

A lengyel–magyar egység rendületlenül kitart

Morawiecki tartja magát az egyezséghez Orbán Viktorral, akit ismét Varsóban fogadott– Gulyás Gergely szerint a főpolgármester szándékosan gyengíti hazánk álláspontját

Felgyorsultak az események a csütörtöki uniós csúcs előtt. A költségvetés ügyében továbbra is tartja magát a lengyel–magyar ellenállás. Gulyás Gergely szerint a budapesti főpolgármester pártpolitikai érdekből gyengíti a magyar álláspontot.

A lengyel–magyar egység rendületlenül kitart
Jaroslaw Kaczynski, Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor újra egyeztetett tegnap
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Ismét Varsóban tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök lengyel hivatali partnerével, Mateusz Morawieckivel tegnap, az uniós állam- és kormányfők csütörtöki tanácskozása előtt. Morawiecki és Orbán tegnapi egyeztetésén részt vett Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke is.

Az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról szóló vita a csúcstalálkozó közeledtével ismét fellángolt, az európai sajtónak nyilatkozó brüsszeli diplomaták ultimátumot emlegettek. Morawiecki a tegnapi találkozó előtti sajtótájékoztatóján azt mondta, szinte naponta egyeztetnek Orbán Viktorral a közös magyar–lengyel álláspontról, amely határozot­tan elutasítja, hogy az uniós forrásokat politikai feltételekhez kössék.

Morawiecki a sajtónak megerősítette, tartja magát a lengyel–magyar nyilatkozathoz, a költségvetést és a jogállamisági kérdéskört nem szabad összekeverni. A lengyel kormányfő szerint újabb uniós csúcsra lehet majd szükség a költségvetés ügyében. Egy Facebook-bejegyzésben úgy fogalmazott, az uniós források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszer aláássa a tagállamok közötti bizalmat, miközben a járvány idején az EU-nak szolidaritásra kellene törekednie.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója tegnapi videóüzenetében azt mondta, a mostani uniós viták valódi oka a bevándorlás kérdése. Azért támadnak most bennünket, mert ebben a kérdésben nem engedünk, és azt sem hagyjuk, hogy zsaroljanak bennünket – hangsúlyozta. „Itt vagyunk egy világjárvány közepén, Brüsszelnek most a védekezéssel kellene foglalkoznia, nem pedig a bevándorlás menedzselésével” – jegyezte meg. Hollik szerint Brüsszel új migrációs akcióterve újabb meghívót jelent az illegális bevándorlók számára. Kiemelte, nincs min csodálkozni, ez a terv további bevándorlókat akar Európába hozni, nekik lakhatást, segélyt és szavazati jogot biztosítani, hogy beleszólhassanak a döntéshozatalba. „Ez a migrációs akcióterv ezért nem más, mint a Soros-terv végrehajtása” – mondta.

„A magyar álláspont világos: a koronavírus-járvány idején a pénzügyi támogatásokat nem szabad semmilyen feltételhez kötni, a pénzt az összes tagállamnak, de különösen a leginkább rászorulóknak azonnal ki kell fizetni” – nyilatkozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-nek. „Felesleges bevándorlási és gendervitának nincs most itt az ideje” – jegyezte meg. Gulyás arra reagált, hogy Karácsony Gergely budapesti és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester azt javasolta az unió vezetőinek, hogy az EU nyisson meg egy pályázati lehetőséget a magyar és a lengyel önkormányzatoknak. Gulyás szerint Karácsony példátlan módon gyengíteni akarja a magyar álláspontot a költségvetési vitában, míg a kormány európai és magyar érdekekért küzd, „hátulról is golyókra számíthat”.

Hiányzik a közös megoldás

Varga: Az Európai Unió ismét lemaradt a járvány elleni harcban

Varga Judit
Varga Judit
Fotó: MH

A járványhelyzet alatt kétszer is pofont kapott az európai megoldás – írta közösségi oldalán kedden Varga Judit igazságügyi miniszter, aki az európai ügyekért felelős miniszterek online tanácsülésén vett részt. Az ülésen ugyanis téma volt az európai járványkezelés koordinációja. Emlékeztetett, hogy tavasszal a védekezéshez szükséges eszközöket nem sikerült beszereznie az uniónak, a mostani helyzetben pedig az oltóanyag gyors elérésében vallott kudarcot Brüsszel – közölte a tárcavezető. Varga Judit megjegyezte, hogy az Európai Unió ismét lemaradt, míg az Egyesült Királyságban már megkezdődött a tömeges oltás a koronavírus ellen. A miniszter kérdőre vonta az unió vezetését, mert a fokozódó európai járványügyi helyzet ellenére Brüsszel továbbra is a tagállamok ideológiai vegzálásával van elfoglalva és nem az emberek életét érintő valódi problémával. Az európai ügyekért felelős miniszterek tanácsán foglalkoztak még a hétvégi uniós csúcs további témáinak előkészítésével, ideértve a klímaváltozás és a terrorizmus elleni akciótervet, valamint az unió Törökországgal és az Egyesült Államokkal való kapcsolatát. (SI)

Kapcsolódó írásaink