Külföld

Donald Trump: Elcsalták a választást

Az amerikai elnök szerint mielőbb ki kell hirdetni az ő győzelmét, és kijelentette: reméli, hogy a Legfelsőbb Bíróság meghozza a döntést, ami „az ország érdeke”

Soha még ekkora csalást nem látott senki Donald Trump szerint, mint ami a 2020-as választáson történt. Az amerikai elnök közölte, a demokraták több százezer szavazatot manipuláltak, ezért ki kell hirdetni az ő győzelmét.

Donald Trump:  Elcsalták a választást
A baloldal bármire képes, hogy visszaszerezze a hatalmat, mondta az elnök
Fotó: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Nagyon rossz dolgok történtek – mondta Donald Trump amerikai elnök, amikor tegnap háromnegyed órás beszédet mondott a Fehér Házban. Trump azt állította, szavazatok százezreit érinthetik a csalások a november 3-i elnökválasztáson. Az elnök többször elismételte, hogy sosem látott sikert arattak a republikánusok az ő vezetésével, és a demokraták vesztettek, csak elcsalták a választást.

Trump szerint Wisconsinban és Michiganben is egyszerre vittek fel nagy mennyiségű szavazatot, amivel megfordították a végeredményt. „Detroit korrupt. Mindenki tudja” – jelentette ki, és hozzátette: Detroitban több szavazat volt, mint szavazó. Detroitban egyébként a választási adatok szerint több mint ötszázezer választóból alig kétszázötvenezer adta le a voksát.
A demokraták kihasználták a koronavírus-járványt – mondta az elnök, aki szerint voltak, akik két-három vagy négy szavazólapot kaptak, és halottak ezrei is szavaztak. Trump szerint emiatt a csatatérállamokban ki kell hirdetni az ő győzelmét. Kijelentette, hogy reméli, a Legfelsőbb Bíróság meghozza a döntést, ami „az ország érdeke”.

2016 óta az ellenfeleink többször bebizonyították, hogy megtesznek bármit, hogy visszakerüljenek a hatalomba – jelentette ki Trump. Mert mi Amerikát az első helyre tesszük, és ők ezt nem akarják – tette hozzá az elnök.

Ezután megismételt pár olyan állítást, amelyeket már többször hallhattunk tőle: például hogy illegális szavazatokat számoltak meg, és hogy sokan úgy kaptak szavazólapot postán, hogy nem is kérték, és „ezek többnyire demokraták voltak”. Trump szerint rengeteg szavazat érkezett a határidő után, és ezeket visszadátumozták.

Az elnök szerint az is bizonyítja a csalást, hogy a levélszavazatok visszautasítási rátája nagyon alacsony volt, Georgiában például 0,2 százalékos, miközben 2016-ban 6,4 százalékos volt. Egyébként a tagállam hatóságai szerint 2016-ban Georgia a levélszavazatok 0,24, míg 2020-ban 0,15 százalékát utasította vissza. Trump szerint a levélszavazatok teljes felülvizsgálatára van szükség a borítékokat is beleértve.

Ez a választás arról lett híres, hogy olyan nagy csalást hajtottak végre, „amilyet még soha senki nem látott” – mondta az elnök. Ha most nem leplezzük le őket, nem lesz többé országunk – jelentette ki Donald Trump.

Kapcsolódó írásaink