Külföld

Politikai csata része lehet a Szájer-ügy egy baloldali elemző szerint

Szájer József ügye egy politikai csata része, Brüsszel bosszúja lehet - erre utalt Pulai András, a baloldali Publicus Intézet elemzője a Facebook-oldalán.

Politikai csata része lehet a Szájer-ügy egy baloldali elemző szerint
Szájer József, a Fidesz-KDNP lemondott EP-képviselője
Fotó: MH/Ficsor Márton

Pulai András bejegyzésében kifejti, hogy „valószínűleg nem ez az első ilyen parti Brüsszelben. Valószínűleg, az évek során több tucat, ha nem több száz képviselő, diplomata, brüsszelita, fontos ember vett részt rajta”. Hozzátette, „a Brüsszelben amúgy is különösen aktív szolgálatok és egyéb releváns szervek minden bizonnyal régóta tudtak róla”.

A baloldali elemzőnél felmerült a kérdés, hogy miért most derült ez ki, valamint az is, hogy „ha sok fontos ember van ott, miért csak a Fidesz legfontosabb EU politikusa lett (eddig) körülírva”.

Vona Gábor szinte biztos abban, hogy „az uniós vétó körüli botrány miatt vadászta le valamelyik (német?) titkosszolgálat Orbán brüsszeli parancsnokát”.

A Jobbik korábbi elnöke szerint gyanús, hogy éppen most derül ki egy ilyen ügy, miközben valószínűleg nem ez volt az első házibuli. Vona feltételezése szerint az uniós költségvetés magyar-lengyel vétóját próbálta megakadályozni vagy gyengíteni egy külföldi titkosszolgálat.

Még a baloldali sajtó szerint is állhatnak meglepő dolgok a Szájer-ügy hátterében

A hvg.hu cikke szerint könnyen előfordulhat, hogy valamelyik tagállam titkosszolgálatának akciója áll Szájer leleplezésének hátterében, „ez a fajta leleplezés ugyanis benne van a titkosszolgálati munkák eszköztárában”. Hozzáteszik, az uniós költségvetést megvétózó magyar kormány ideológiai hiteltelenítése egy ellenérdekelt tagállam titkosszolgálatának akár most az érdekében is állhat.

A portál szerint Szájer esete lehet véletlen is, azonban „ebben az esetben is felmerül a kérdés, hogy a bulin résztvevő többi diplomata kilétét miért nem tudta felderíteni a nyilvánvalóan rendőrségi, de legalábbis hatósági forrásokból dolgozó belga sajtó?”

A hvg.hu Belgiumból származó információi szerint lengyel diplomaták és egy észt diplomata is jelen volt a partin, így kérdés, hogy az ő kilétük kiszivárog-e a közeljövőben a sajtóban vagy sem. De ha nem így történik, akkor még inkább megerősödhet az a teória, hogy Szájer esete nem puszta véletlen műve - írják.

Volner: Szájer ügye megmutatta, mi vár a Fideszre Bidenék alatt

Volner János, a Volner Párt vezetője szerint több érdekes kérdést is felvet Szájer ügye.

A politikus meglátása szerint érdekes felvetni a kérdést: ha egy magáningatlanban csendháborító buli van, akkor egy nyugati demokráciában vajon mi a jellemzőbb? Az, hogy a rendőrség illedelmesen bekopogtat, vagy az, hogy rögtön rájuk töri az ajtót? „Képzeljük el, mi történne, ha a magyar rendőrség intézkedne úgy egy budapesti melegbárnál, hogy kopogtatás nélkül azonnal a résztvevőkre töri az ajtót. Kb. másnapra összeülne az Európai Bizottság az LMBTQ-embereket ért brutális támadás miatt, több tagország azonnal elkezdené követelni az uniós pénzek befagyasztását, Donáth Anna pedig 15 szivárványzászlós poszttal sírná könnyesre a párnáját. Ez most valahogy fel sem merül, olajozottan működik a brüsszeli kettős mérce” - mutat rá Volner.
A politikus arra is kitér: „minden politikusnál van egy nyomkövető, más néven mobiltelefon”. Ezért ha valamelyik titkosszolgálat követni akar valakit, akkor azt a mobil alapján könnyen megteheti. „A kínai titkosszolgálattól az amerikaiig mindenkit érdekel az ilyesmi, függetlenül attól, hogy az adott állam szövetséges-e, vagy sem” - mutatott rá Volner. „Véletlen, netán egy tudatos titkosszolgálati manőver eredménye, hogy pont most, a magyar vétó bejelentése után bukik le egy kormánypárti politikus?” - kérdezi Volner, aki szerint várható, hogy az új amerikai elnök, Joe Biden sokkal agresszívabb lesz majd nemzetközi színtéren Trumpnál.

„Trump nem indított háborúkat, Biden majd fog. Több lesz az erőszak, több lesz a nyomásgyakorlás és az amerikai titkosszolgálatok eddig begyűjtött, de még fel nem használt anyagai is elő fognak kerülni” - figyelmeztet Volner.

Kapcsolódó írásaink