Külföld

Perunak már a harmadik elnöke van egy hét alatt

Két államfő is megbukott korrupciós vádak és halott tüntetők miatt a dél-amerikai országban az elmúlt napokban

Nagy többséggel választotta meg az ország új ügyvivő elnökét hétfőn a perui kongresszus a jobbközép Bíbor Párthoz tartozó Francisco Rafael Sagasti személyében.

Perunak már a harmadik elnöke van egy hét alatt
Francisco Sagastinak meg van az esélye, hogy a közvélemény is elfogadja majd
Fotó: AFP/Luka Gonzales

Sagasti egy héten belül a harmadik, aki betölti az államfői posztot, miután a törvényhozás múlt héten alkotmányos vádeljárás keretében mozdította el tisztségéből a korrupcióval vádolt, párton kívüli Martín Vizcarra elnököt, és az államfői feladatokat a 2021 júliusában lejáró hivatali idő végéig Manuel Merino házelnökre bízta. Merino azonban alig öt nap elteltével lemondott, miután napokon át ezrek tüntettek Vizcarra elmozdítása ellen tiltakozva, s az utcai megmozdulásokon két fiatalt különös kegyetlenséggel meggyilkoltak a rendőrök: egyiküket tíz gumilövedék érte, másikukat négy mellkasra mért gumibotütés.

A tisztségéből múlt kedden elmozdított Vizcarra ellen az a vád, hogy 2011 és 2014 között, még Moquegua kormányzójaként mintegy 192 millió forintnyi kenőpénzt fogadott el két építőipari cégtől, amelyek később pályázatokat nyertek. A volt elnök tagadta az ellene felhozott vádakat.

Vizcarra egyébként pont azzal kezdte pályafutását, hogy a perui politikában hatalmas problémát jelentő korrupciót akarta felszámolni: minden, még élő volt elnököt megvádoltak már korrupcióval, és a törvényhozás tagjainak közel fele ellen folyik vizsgálat valamilyen bűntény gyanúja miatt. Vizcarra megpróbálta megvonni a képviselőktől a mentelmi jogot, és megváltoztatta a bírók kinevezésének rendszerét, de nem voltak támogatói a törvényhozásban, és a parlament egy 19. századi törvényre hivatkozva leváltotta tisztségéből.

Sagasti ismert mérnök-akadémikus, tanított amerikai egyetemeken, és korábban a Világbanknál volt tanácsadó. Pártja nem szavazta meg Vizcarra leváltását, így a tüntetők is hajlandóak lehetnek majd elfogadni a most megszavazott új elnököt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom