Külföld

Az eredmény megfordítását ígérte Trump új ügyvédje

A sajtó szerint az elnök jogászai visszavonhattak egyes vádakat

Kitart a perek mellett Donald Trump amerikai elnök, jogászcsapata öt tagállamban – Pennsylvaniá­ban, Georgiában, Nevadában, Michiganben és Arizonában – nyújtott be eddig perkeresetet.

Sajtóértesülések szerint ugyanakkor vasárnap Trump jogászai a Pennsylvaniában benyújtott perkeresetek egyikének fontos elemét visszavonták a keddi bírósági meghallgatás előtt. Ez arra vonatkozott, hogy a helyi választási tisztségviselők egyes információk szerint törvényellenesen megakadályozták, hogy republikánus megfigyelők jelen lehessenek a szavazatszámlálásoknál, és ezzel 682 479 levélszavazatot illegálisan dolgoztak fel. Azt a vádat fenntartották, hogy a demokrata vezetésű megyék értesítették a nem elfogadható levélszavazatokat beküldőket, és lehetőséget adtak a hiba kijavítására, míg a republikánus megyék nem. Cliff Levine, a Demokrata Nemzeti Bizottság jogásza szerint viszont ezt nem tiltja a törvény, és inkább azokat a megyéket kellene perelni, amelyek erre nem adtak lehetőséget. Trump egyik ügyvédje, Rudy Giuliani ugyanakkor azt állította: a sajtóértesülés téves, továbbra is fenntartják a vádakat, csak átstrukturálták a beadványaikat.

Közben az elnök jogászcsapatához újabb sztárjogász csatlakozott: Sidney Powell volt szövetségi ügyész, aki a Fox televíziónak kijelentette, arra készülnek, hogy több tagállamban megfordítsák a választási eredményeket. A jogásznő azt állította, elég bizonyíték áll rendelkezésre a választási csalásokról egy széles körű bűnügyi vizsgálat indításához, de hozzátette, amíg ezek a bizonyítékok nincsenek a kezében, nem beszél a részletekről. Annyit elárult, hogy információi szerint azonosították azt az algoritmust, amely a szavazatszámlálásnál a Trumpra leadott voksokat átfordította Biden javára.

Barack Obama volt elnök egy interjúban arról beszélt a BBC televíziónak, hogy az elmúlt években mélyült az amerikai társadalom megosztottsága, amiért részben Donald Trump is okolható, aki aktívan szítja az ellentéteket. Hangsúlyozta: hatalmas mértékben hozzájárultak a megosztottsághoz az őrült összeesküvés-elméletek, valamint az a jelenség, amelyet néhányan az igazság lebomlásának neveznek, amikor nem számítanak a tények, amikor mindenre kilövési engedély van.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom