Külföld

Arizonában Joe Biden nyert a média szerint

Donald Trump nem ismeri el a vereséget, de belső források szerint tudja, hogy vesztett,és médiabirodalmat akar építeni a Fox News ellensúlyozására

Több televíziós csatorna is arról számolt be, hogy Joe Biden nyert Arizonában az amerikai elnökválasztáson. Donald Trump továbbra sem ismerte el a vereséget.

Arizonában Joe Biden nyert a média szerint
Már búcsút intene az előző elnöknek Biden, de Trump nem fogadja el az eredményt
Fotó: AFP/Angela Weiss

Joe Biden demokrata párti amerikai elnökjelölt megnyerte a választást a csatatérállamnak számító Arizonában, ahol 1996 óta nem győzött demokrata párti elnökjelölt – számolt be az NBC, a CBS, az ABC és a CNN tévécsatorna csütörtökön. Tájékoztatásuk szerint Biden több mint 11 ezer szavazattal győzött ellenfele, Donald Trump hivatalban lévő republikánus elnök felett. A Fox News csatorna már korábban Joe Bident nevezte meg győztesként Arizonában. Már csak két államban nem hirdették ki a november 3-i elnökválasztás eredményét: Észak-Karolinában és Georgiában. Előbbiben Trump, utóbbiban Biden vezet.

Ugyanakkor Donald Trump nem ismeri el Bident a választások győztesének, állítása szerint csalás történt, és több helyen bírósághoz fordult. Csütörtökön például a Twitteren azt állította, hogy egy szavazógépeket vezénylő szoftver 2,7 millió olyan szavazatot semmisített meg, amelyet rá adtak le.

Ellentmond ennek a Belbiztonsági Minisztérium kiber- és infrastruktúrabiztonsági ügynökségének közleménye, amelyben azt írták: az idei volt az Egyesült Államok történetének legbiztonságosabb választása, és semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy akár csak egyetlen választási rendszer meghibásodott vagy illetéktelenek fértek hozzá.

A The New York Times egyébként Trump-közeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Trump tisztában van azzal, hogy a perek nem változtatják meg a választás eredményét, és „vége”. Az elnök az Axios portál szerint saját médiacéget akar indítani, hogy a Fox News csatornával versenyezzen. Utóbbira Trump azért haragszik, mert nagyon korán kihirdették Bident Arizonában győztesnek. Az elnök egyébként a héten csak szerdán jelent meg a nyilvánosság előtt, az arlingtoni temetőben egy koszorúzáson a veteránok napja alkalmából.

Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakcióvezetője arról beszélt, a republikánusok „megmérgezik a demokráciát” azzal, hogy nem ismerik el Joe Biden győzelmét.

Közben több republikánus szená­tor sürgette a Fehér Házat, hogy tegye lehetővé Bidennek a hozzáférést az elnöknek összeállított napi hírszerzési jelentésekhez, de John Ratcliffe, az Országos Hírszer-zési Igazgatóság (DNI) vezetője azt mondta, ezt addig nem teheti meg, amíg nem kezdődik meg a hivatalos átadási folyamat.

Egyébként Samuel Alito, a legfelsőbb bíróság bírája egy konzervatív bíráknak interneten rendezett konferencián csütörtök éjjel kijelentette: veszélyben a lelkiismereti és szólásszabadság az Egyesült Államokban. A konzervatív bíró szerint veszély fenyeget hívő embereket a homoszexuálisok jogaiért, valamint az abortusz jogáért küzdő aktivisták és szervezetek részéről, valamint köztisztviselőket a koronavírus-járványra adott válaszaik miatt. A bíró kifejtette: a szövetségi bíróság néhány döntése, köztük az, amely érvényben tartotta az azonos neműek házasságkötésére vonatko­zó jogot, türelmetlenséget szült azokkal szemben, akik abban hisznek, hogy házasság csakis férfi és nő között köthető. „A Covid-válság egyfajta alkotmányos tesztként szolgált, s olyan zavarba ejtő folyamatokra világított rá, amelyek már a járvány kitörése előtt is nyilvánvalóak voltak” – fogalmazott.

Mike Pompeo úgy gondolja, Tajvan nem Kína része

Kína viszonozni fog minden lépést, ami alapvető érdekei aláásására törekszik – jelentette ki a pekingi külügyminisztérium, miután Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy rádióinterjúban azt mondta: Tajvan nem Kína része. Joanne Ou tajvani külügyi szóvivő megköszönte Pompeónak a támogatást. Csütörtökön egyébként Donald Trump amerikai elnök megtiltotta az amerikai beruházásokat a kínai hadsereggel kapcsolatban álló kínai cégekbe. Az erről szóló rendelet január 11-én lép életbe, vagyis pár nappal az elnöki beiktatási ceremónia előtt. Pénteken több nagyhatalom után Kína is gratulált Joe Biden és Kamala Harris demokrata elnök- és alelnökjelölti választáson elért sikeréhez. Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő azt mondta: Kína „tiszteletben tartja az amerikai nép választását”.
(UT)

Kapcsolódó írásaink

Joe Biden: Amerika visszatérőben van

ĀA demokrata jelölt szerint Washington újra több szerepet vállal majd a világpolitikában, közben Mike Pompeo külügyminiszter a második Trump-kormányról beszélt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom