Külföld

Nem gondol a feladásra Donald Trump csapata

Zöld utat adott a választási visszaélésgyanús esetek kivizsgálásának a legfőbb ügyész az Egyesült Államokban, a republikánusok szerint Nevadában is csalás történt

Perkeresetet nyújtott be Pennsylvania ügyében Donald Trump amerikai elnök jogászcsapata. Időközben a republikánusokhoz közel álló médiumok szerint a nevadai Clark megye kapcsán is felmerült a csalás gyanúja.

Nem gondol a feladásra Donald Trump csapata
Trump jogászai több állam eredményét is megtámadták, eddig eredménytelenül
Fotó: AFP/Mandel Ngan

Benyújtotta Donald Trump amerikai elnök jogászcsapata a perkeresetet a penn­sylvaniai választások miatt. A kereset szerint a tagállam levélszavazási rendszere „nélkülözött minden átláthatóságot és ellenőrizhetőséget, amely a személyes szavazások esetében biztosított volt”. Az amerikai elnök jogászai­nak perkeresete azt kérte, hogy a tagállam hatóságai azonnal állítsák le Biden győzelmének igazolását Pennsylvaniában.

A Breitbart portál hétfőn este egy informátorra hivatkozva azt írta, hogy a nevadai Clark megyében a választások előtti napokban a szavazatszámlálók és a szavazatszámlálásban részt nem vevők „falat alkottak” egy Biden-Harris feliratú busz mellett, ahol a forrás szerint szavazócédulákat töltöttek ki. A Fox News televíziós csatorna szerint a szavazatszámláló informátor erről szóló feljegyzését a Trump-kampány is megkapta.

Az Amerikai Konzervatív Unió elnöke, Matt Schlapp kijelentette, hogy a Trump-kampánycsapat több ezer szavazási szabálytalanságról kapott értesítést. Schlapp szerint Clark megyében például halottak nevében adtak le szavazatokat. Nevada legfőbb ügyésze Aaron Ford azt mondta: eddig egyetlen választási csalásról sem tudnak, és a republikánusok már több pert vesztettek a napokban a tagállammal szemben. A republikánusok leadtak egy listát háromezer névvel, akik szerintük úgy szavaztak Nevadában, hogy nem élnek ott. A Clark megyei választási iroda vezetője, Joe Gloria bejelentette: a listán főleg katonai szolgálatot töltők és egyetemisták szerepelnek. Gloria szerint több bejelentést is kaptak, ezeket a szavazatszámlálás befejezése után vizsgálják ki. William Barr, a Trump-kormányzat legfőbb ügyésze bejelentette: zöld jelzést adott az elnökválasztáson történt, feltételezett szabálytalanságok ügyészi kivizsgálására.

Donald Trump hétfőn a Twitteren azt írta: úgy gondolja, hogy Georgia államban ő győz majd, Wisconsinban „nagyon jól áll”, Nevadában pedig „kiderül, hogy rengeteg a hamis szavazat”. Jason Miller, a Trump-kampány tanácsadója hétfőn azt mondta, a vereség elismerése meg sem fordult a kampánycsapatnál.

Tíz republikánus vezetésű tagállam igazságügyi minisztere írt olyan közös szakértői jogfejtést a szövetségi legfelsőbb bíróság bíráinak, amelyben sürgeti, hogy a törvényszék függessze fel a pennsylvaniai legfelsőbb bíróság által szeptemberben hozott döntést, amelyben engedélyezték, hogy a múlt héten tartott választási nap után még három napig befogadjanak levélszavazatokat, ha azokat feladták a választás napjáig.

Időközben Christopher C. Miller személyében új védelmi minisztert nevezett ki Donald Trump. Mark Esper leváltott miniszter korábban ugyanis visszautasította, hogy bevessék a hadsereget a szeptemberi zavargásoknál.

Kapcsolódó írásaink

A járvány ellen készül Joe Biden

ĀGratulált George W. Bush a demokrata jelöltnek, a volt republikánus elnök szerint bízni kell a választási folyamat tisztaságában, aminek eredménye egyértelmű