Külföld

A média szerint Biden nyert, Donald Trump nem adja fel

A demokrata jelölt győzelmi beszédében elmondta, minden amerikai elnöke akar lenni. A republikánus elnök csapata szerint több százezer szavazatot csaltak el

Joe Biden demokrata jelölt győzelmét jelentette be az amerikai média nagy része, Donald Trump nem adja fel, és jogi lépéseket ígért, csapata pedig több százezernyi elcsalt szavazatról beszél.

A média szerint Biden nyert, Donald Trump nem adja fel
Megérti Trump szavazóinak kiábrándultságát Joe Biden, aki első fontos feladatának a koronavírus-járvány elleni küzdelmet nevezte
Fotó: AFP/Pool/Andrew Harnik

Bejelentette szombaton Joe Biden elnökjelölt győzelmét több amerikai televíziós csatorna. A CNN a demokrata jelölt megválasztását azzal egy időben ismerte el, hogy tudósított Pennsylvaniában elért győzelméről is. Az amerikai média jelentős része Joe Bident tekinti az elnökválasztás győztesének, bár hivatalos végeredmény még nincs.

Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban beszédében már kétpárti együttműködést szorgalmazott, és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.

Beszédében hangsúlyozta: büszke arra, hogy demokrata párti politikus, de valamennyi amerikai elnöke szeretne lenni. Hozzátette, hogy megérti azoknak a kiábrándultságát, akik vetélytársára, Donald Trump jelenlegi elnökre voksoltak, de „adjunk egymásnak egy esélyt”. „Olyan elnök leszek, aki nem megosztja, hanem összefogja az embereket” – hangoztatta. Feladata fontos részének nevezte az Egyesült Államokban meglévő rendszerszerű fajgyűlölet elleni küzdelmet, valamint a klímaváltozás visszaszorítását. „Új nap virradt Amerikára” – jelentette ki Kamala Harris kaliforniai szenátor, az alelnöki tiszt várományosa. „Én lehetek az első női alelnök, de nem az utolsó” – mondta.

Donald Trump amerikai elnök pénteki közleményében teljes átláthatóságot követelt, és a jogi csaták folytatását ígérte. Az elnök úgy fogalmazott: „Hisszük, hogy az amerikai nép megérdemli a szavazatszámlálás és a szavazatok igazolási folyamatának teljes átláthatóságát.” „Soha nem adom fel a küzdelmet értetek és a nemzetért” – zárta a közleményt az Egyesült Államok 45. elnöke. A hivatalban lévő elnök a Twitteren azt írta, hogy nagy többséggel ő nyerte meg a választást. Egyik előző tweetjében pedig azt állította, hogy több tízezer levélszavazat a választás napján urnazárás után érkezett be, ami szerinte törvénytelen. Trump kampánycsapata egyúttal azzal vádolja Joe Biden kampánycsapatát, hogy a Trump-csapat megfigyelőit nem engedték be a szavazatszámlálásra, valamint hogy hamis és elhunytak nevében leadott voksokat akarnak beszámoltatni.

Rudy Guiliani, Donald Trump jogi csapatának tagja előbb Philadelphiában egy tévedésből egy kertészeti áruház parkolójában tartott sajtótájékoztatóján, majd a Fox televízióban is elmondta, hogy rengeteg bizonyítékuk van arra, hogy Pennsylvaniában több százezer érvénytelen szavazatot adtak le. A Foxnak azt nyilatkozta, hogy a választáson három vagy négy, de lehet, hogy tíz tagállam szavazását csalták el.

Samuel Alito, a Legfelsőbb Bíróság egyik konzervatív bírája elrendelte, hogy Pennsylvaniában különítsék el az urnazárás után érkezett levélszavazatokat, ugyanakkor elutasította azt a keresetet, hogy a késve érkezett szavazatokat egyáltalán ne vegyék figyelembe. A CNN szerint négyezer szavazatról van szó.

Michiganban a múlt héten durva hibát észleltek: a hagyományosan republikánus Antrim megyében először Joe Biden aratott győzelmet, de kiderült, hogy szoftverhiba miatt a számítógép hatezer voksot Bidenhez számolt Trump helyett, így végül a republikánus jelölt került ki győztesen a megyében. Laura Cox, a republikánusok michigani elnöke elmondta: élnek a gyanúperrel, hogy a tagállam többi megyéjében is előfordulhatott ilyen hiba, ugyanis ugyanezt a szoftvert használták.

Amerika-szakértő: Trump elnök személyéről szólt a szavazás
 

Valószínűleg nem változtatnak érdemben az eredményen a republikánusok által indított perek – mondta lapunknak Csiz­ma­zia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének megbízott intézetvezetője.

Csiz­ma­zia Gábor
Csiz­ma­zia Gábor
Fotó: us.uni-nke.hu

–  Tekinthetjük-e biztosnak Joe Biden győzelmét?

–  Szerintem véglegesnek tekinthetjük. Bár Donald Trump nyilván megtámadja a bíróságokon több tagállamban is a számolással kapcsolatos vélt vagy valós visszaélések miatt. Ez ugyanakkor valószínűleg csak néhány száz szavazatot fog érinteni, azoknál is jó eséllyel kiderül, hogy csak hiba történt. Trump két kampánytagja már jelezte, hogy Trump hajlandó lesz átadni a hatalmat,
ha veszít.

–  Változtathat az eredményen az új összetételű Legfelsőbb Bíróság?

–  Nem hiszem, mert a hozzájuk benyújtott korábbi panasz Pennsylvania esetében nem az eredményre vonatkozott, hanem a számításra és arra, hogy mit tekintsenek érvényes levélszavazatnak. Most is ezt próbálják a testülettel megváltoztattatni, ami ha meg is történik, nem fogja érdemben befolyásolni az eredményt.

–  Min múlhatott Trump veresége?

–  Ez igazából népszavazás volt Trump személyéről. Ezt azzal tudjuk jól megmutatni, hogy ha feltesszük a kérdést, hogy mi Biden koronavírus-stratégiája? Kialakult egy kép, hogy Biden jobban kezelné a járványt, de a demokrata jelölt csak kritizálta Trumpot. A másik, amit érdemes megfigyelni, hogy a demokraták összességében nem értek el jó eredményt. Ha a szavazást a demokraták jövőképéről és programjáról szóló választásnak tekintjük, akkor gyengén szerepeltek. Elvesztettek helyeket a képviselőházban, és úgy tűnik, hogy a szenátusban nem tudják megszerezni a többséget. A 2022-es félidős választások pedig a republikánusoknak is kedvezhetnek, ez esetben pedig rosszabb lesz a hivatalban lévő elnök helyzete. Idén az emberek láthatóan nem voltak jobban vevők a demokrata programokra, csak Trumpot akarták eltávolítani.

–  A félidős választásokon láthatunk republikánus előretörést?

–  Nagyon korai ezt még két évvel előtte előrejelezni, de érdemes odafigyelni rá, hogy az elnökséget megnyerő demokraták hogyan változtatnak a kampánystratégiájukon. Most ezek a nagyon zöld vagy épp amerikai mércével szocialista szólamok jók voltak Trumppal szemben, de kérdés, hogy ez a „színes koalíció” mennyire tart ki. Állandóan azt hangoztatták, hogy Trump rasszista, ehhez képest azt látni, hogy Trump kifejezetten növelte a republikánusok támogatottságát a latinók és a feketék körében, azaz nem biztos, hogy a demokraták ilyen jellegű üzeneteire vevők lesznek a kisebbségek tagjai. A demokratáknál nagy kérdés, hogy a centrum és a radikálisok közül ki nyer majd.
 

Röviden

Köszönetet mondott Donald Trump hivatalban lévő elnöknek, egyúttal gratulált Joe Bidennek Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a Twitteren. „Joe, csaknem 40 éve hosszú és meleg személyes kapcsolatunk van, és Izrael nagy barátjaként ismerlek” – írta a kormányfő, hozzátéve: várja, hogy közösen dolgozzanak az amerikai–izraeli szövetség további megerősítésében.

Érdekesnek nevezte az amerikai választás eredményének kihirdetését a szlovén kormányfő. Janez Jansa a Twitteren azt írta: „Óvásokat nyújtottak be minden amerikai államban, ahol szoros volt az eredmény. A bíróságok még el sem kezdtek dönteni. Ennek ellenére a fősodratú média (nem valami hivatalos szerv) győztest hirdetett.”

Irán reméli, hogy Joe Biden elnökségével megváltozik a romboló amerikai politika. Esák Dzsáhángiri, a perzsa ország miniszterelnök-helyettese azt írta: Trump kormányzatának „kalandor és ellenséges” időszaka véget ért.

A Németország és az Egyesült Államok közötti transzatlanti barátság nélkülözhetetlen, ha meg akarunk birkózni korunk nagy kihívásaival – írta Joe Bidennek írt gratulációjában Angela Merkel német kancellár.

Washington a szövetségesünk, és várakozással tekintek jövőbeni együttműködésünk elé – írta Boris Johnson brit kormányfő. A miniszterelnök Joe Biden mellett gratulált Kamala Harrisnek, az Egyesült Államok következő alelnökének is, történelmi vívmánynak nevezve eredményét.

Venezuela kész a párbeszédre és az egyetértésre az Egyesült Államok népével és kormányával – közölte Nicolás Maduro venezuelai elnök. Juan Guaidó ellenzéki vezető közösségi oldalán kijelentette: az új amerikai kormányzat segítségével képesek lesznek felszabadítani Venezuelát.

Az Európai Bizottság kész fokozni együttműködést az Egyesült Államokkal – közölte Ursula von der Leyen, a testület elnöke. A politikus Brüsszel és Washington barátságát és szövetségének fontosságát hangsúlyozta.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink