Külföld

„Magyarországnak és Lengyelországnak van igaza, nem Brüsszelnek”

A világhírű francia esszéíró, Eric Zemmour arról beszélt a CNews kereskedelmi televízió egyik műsorában, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak van igaza, a két országot Brüsszel zsarolni próbálja, és Orbán Viktor demokráciafelfogása a helyes.

„Magyarországnak és Lengyelországnak van igaza, nem Brüsszelnek”
Éric Zemmour világhírű francia politika elemző
Fotó: Sameer Al-Doumy / AFP

Zemmour szerint teljesen hamis, ahogy beállítja a nyugati (és francia sajtó) a magyar és a lengyel kérdést. Ugyanis nem arról van szó, hogy nincs úgymond jogállam ezekben az országokban, hanem az, hogy kétfajta demokráciafelfogás létezik. Az első - és Zemmour ezzel ért egyet, és szerinte Orbán Viktor is ezt képviseli - a Lincoln által megfogalmazott demokrácia. A nép kormányzása, a nép által, a népért. De van egy másik, a procedurális demokrácia, ami a második világháború traumája nyomán jött létre, filozófusok is erősítették, például Habermas, és aminek a lényege, hogy jogi, bírósági úton kell mindent kontrollálni, magát a demokráciát is - írja az Origo. Zemmour szerint Brüsszel az utóbbinak a rabja.

Azt mondta a CNews-ban az esszéista, hogy Magyarország a legnagyobb jobb- , de a legnagyobb baloldali gondolkodókból is merít, amikor a néphez közeli demokráciát védi. Orbán Viktor gondolkodása igen közel áll Charles de Gaulle demokráciafelfogásához, de Rousseau-éhoz is. (Hogy még jobban örüljenek a baloldali emberek, Zemmour még Robespierre-t is említi.)

A demokrácia pontosan azért van válságban világszerte, mivel nem a magyar megközelítést követik – a magyar demokrácia állapota semmivel sem rosszabb, mint más uniós országokban, sőt - mondja Eric Zemmour.

Az, hogy az Európai Bizottság, Franciaország vagy Németország saját jogi berendezkedését, jogfelfogását rá akarja erőltetni ezekre az országokra, rendkívül visszatetsző – csak azért kritizálják Lengyelországot és Magyarországot, mert nem engedik szabadjára az LMBTQ-lobbit, vagy a bevándorlókat. A két országot Brüsszel azért próbálja büntetni, mert meg akarják választani, kivel élnek együtt, elutasítják a multikulturális társadalmat (mint amilyen a francia lett), és elutasították a migránskvótát is.

Az unió demokráciára vonatkozó játékszabályait ezek az országok maradéktalanul betartják – az már nem is demokrácia, kérdezi Zemmour, ha egy ország egyes kérdésekben vitatja az Európai Bizottság álláspontját és nem engedelmeskedik Brüsszelnek?!

Orbán Viktornak teljesen igaza van, amikor Brüsszel „elszovjetesedéséről” beszél. Majd így folytatja Zemmour: azt pedig egyenesen szégyenteljesnek tartom, amikor azzal zsarolják Magyarországot, ha nem a mi elképzelésünk szerint alakul a jogállamiság nálatok, elvesszük tőletek azt a pénzt, amire jogosultak lennétek a közösből...

Később úgy fogalmaz, hogy a két ország nem Brüsszel vazallusai, nem alacsonyabb rendű tagállamok hozzánk képest, csak azért, mert mi esetleg gazdagabbak vagyunk – ez egy teljesen méltatlan vita.

Azt is mondja, hogy a két ország csak reagál a zsarolásra, amikor kilátásba helyezi a helyreállítási alap vétóját (mivel az a 27 tagállam egyetértéséhez kötött).

Végül így fogalmaz: azt gondolom, hogy sem Magyarország, sem Lengyelország nem hátrál meg (hiába van szó számukra is fontos pénzről) – az előzmények erre utalnak, hiszen a bevándorlásügyében sem engedtek korábban. Egyszerűen nem akarnak a franciához hasonló kevert társadalmat, és azt kell mondjam, igazuk van!

Kapcsolódó írásaink