Külföld

Kudarcot vallott az unió migrációs politikája

A kiutasított illegális bevándorlók kétharmada az unióban marad – mondta lapunknak Harald Vilimsky osztrák EP-képviselő

Szigorú határvédelmet és hazatelepítési politikát sürget Harald Vilimsky osztrák EP-képviselő, aki lapunknak az unió készülő migrációs paktumáról is beszélt. Riasztóak a kitoloncolások mutatói.

Kudarcot vallott az unió migrációs politikája
Harald Vilimsky szerint a befogadás helyett helyben kéne segíteni
Fotó: Európai Parlament

Katasztrofálisnak nevezte az elutasított illegális migránsok visszatoloncolásának mérlegét minapi közleményében Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti delegációvezetője. Az uniós statisztikai ügynökség, az Eurostat adataira hivatkozva rámutatott, 2019-ben 650 ezer unión kívüli országból származó személy tartózkodott illegálisan az EU-ban, 514 ezret kiutasítottak, de csak 162 ezren hagyták el ténylegesen az uniót.

Vilimsky üdvözölte, hogy minderre az Európai Számvevőszék is felfigyelt, és bejelentette, hogy megvizsgálja a kiutasítási rendszer hatékonytalanságának pénzügyi vonzatait. Az uniós hatóság szerint 59 uniós program mintegy 641 millió eurós kerettel foglalkozik az elutasított migránsok hazautaztatásával. Az osztrák képviselő emlékeztetett, az Európai Bizottság egy sor akciótervet készített a visszatoloncolások felpörgetésére, de láthatóan ezek nem működtek túl jól, hiszen 2019-ben a sikeres visszatoloncolások száma tízéves mélypontra jutott. A kiutasított illegális migránsok kétharmada az EU-ban marad, ez pedig az unió migrációs politikájának teljes kudarcát bizonyítja, meghívót jelent azoknak, akik visszaélnek a menedékjog intézményével.

„Az EU-nak arra kell összpontosítania, hogy megállítsa a migrációt a külső határokon, vagy még inkább arra, hogy megelőzze a migránsok elindulását a régiójukból” – hangsúlyozta lapunk megkeresésére Harald Vilimsky. Ellenkező esetben – mutatott rá – nehéz visszatelepíteni a migránsokat, ráadásul az eddig ismertek alapján a készülő uniós migrációs csomag sem arra koncentrál, hogy az EU megállítsa a bevándorlókat a külső határokon, hanem arra, hogyan ossza szét őket a tagállamok között.

Vilimsky szerint ez rossz megközelítés, az EU-nak, valamint a tagállamoknak inkább több hazatelepítési megállapodást kellene kötniük, és érvényesíteniük a meglévőeket. Ehhez az kell, hogy szélesebb politikai megközelítést alkalmazva a kereskedelmi megállapodásokat, fejlesztési és más támogatásokat is belevegyék a tárgyalásokba – mindnél arra kell alapozni, hogy megállapodjanak a hazatelepítésekről.

Vilimsky szerint legfőbb ideje véget vetni 2015 végzetes befogadási politikájának, ehelyett az EU a migránsok elosztásával foglalkozik, tovább csorbítva a nemzetállamok szuverenitását. Kiemelte, hatékony határvédelemre és hazatelepítési rendszerre van szükség.

Kapcsolódó írásaink

Jobboldali össztűz Brüsszelre

ĀKözös eladósodásra, uniós gyámságra, fokozódó központosításra és újabb adóterhekre figyelmeztetnek az Identitás és Demokrácia lapunknak nyilatkozó képviselői

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom