Külföld

Ösztöndíjjal és iskolatáskával támogatja a külhoni magyar tanulókat a Rákóczi Szövetség

Az anyaország nem hagyja magára a külhoni magyar közösségeket; a Rákóczi Szövetség szeptemberben több mint 9000 külhoni magyar iskolakezdő kisdiákot köszönt ösztöndíjjal és iskolatáskával - olvasható a szervezet által szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Ösztöndíjjal és iskolatáskával támogatja a külhoni magyar tanulókat a Rákóczi Szövetség
Külhonban a magyar iskola választása biztosítja a magyar nyelv, kultúra és közösség fennmaradását (Képünk illusztráció)
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A külhoni magyar iskolakezdő gyermekek családjainak több mint félezer településen adják át az anyaországi társadalom - közte több száz települési önkormányzat - magyar iskolaválasztást elismerő ösztöndíját, megköszönve ezzel a szülők felelős és helyes döntését. Külhonban a magyar iskola választása biztosítja a magyar nyelv, kultúra és közösség fennmaradását - írták.

Vasárnap a Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségén Szepsiben veszi kezdetét a Rákóczi Szövetség magyar iskolakezdőket köszöntő ösztöndíjainak és iskolatáskáinak átadása. Az iskolaválasztást elismerő ösztöndíjat és az iskolatáskát a Felvidéken mintegy 3600, Kárpátalján közel 2000, Vajdaságban 1300, Erdélyben és a Partiumban - Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Arad, Temes, Fehér, Hunyad, Szeben megye, Torda és Dés régiója - több mint 2000 iskolakezdőnek, továbbá 200, magyar oktatásban részesülő moldvai csángó gyermeknek adják át.

A járványveszély miatt július elején lezárultak a határok Kárpátalja, Erdély és a Vajdaság irányában, szeptembertől pedig a felvidéki magyarokat is fizikai határ választja el Magyarországtól. Számos bizonytalanság övezi a tanévet a Kárpát-medencében, a Rákóczi Szövetség azonban mindent megtesz azért, hogy a külhoni magyar családok érezzék, ebben a nehéz helyzetben is számíthatnak az anyaország társadalmára - tudatta a szervezet.

Kapcsolódó írásaink