Külföld

Szijjártó: Továbbra is szoros a magyar-lengyel együttműködés

Magyarország és Lengyelország együttműködése továbbra is szoros, a két ország folyamatosan egyezteti lépéseit - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében.

Szijjártó: Továbbra is szoros a magyar-lengyel együttműködés
A magyar külügyminiszter minden támogatást felajánlott a sikeres lengyel V4-es elnökséghez
Fotó: MH

Szijjártó Péter emlékeztetett: szerdán kinevezték Lengyelország új külügyminiszterét, Zbigniew Raut.

Úgy fogalmazott, szeretett együtt dolgozni eddigi lengyel kollégájával, Jacek Czaputowiczcsal, de örömmel áll az együttműködés elé az új külügyminiszterrel is.

Közölte: új kollégájának telefonon gratulált kinevezéséhez, és mindketten méltatták azt a sok száz éves barátságot és szövetséget, amely a két ország között fennáll. Megbeszélték, hogy szorosan együttműködnek az Európai Unióban, folyamatosan egyeztetik lépéseiket, különösen az őket érő támadásokkal kapcsolatban - tette hozzá.

Objektum doboz

A miniszter kitért arra is, hogy megerősítették, a keresztény közösségek és értékek védelme továbbra is a szívügyük lesz. A magyar külügyminiszter minden támogatást felajánlott a sikeres lengyel V4-es elnökséghez.

Szijjártó Péter megjegyezte: lengyel partnerével a következő napokban Berlinben, az európai külügyminiszterek tanácskozásán, majd pedig a bledi stratégiai fórumon is találkozik.

A 65 éves jogászprofesszor, Zbigniew Rau a lengyel alsóház külügyi bizottságának elnöki tisztségét látta el eddig és a lemondott Jacek Czaputowiczot váltja a lengyel diplomácia élén. A konzervatív nézeteiről ismert jogász 2015 és 2019 között a lódzi vajdaságot vezette.

Duda a kinevezéssel kapcsolatban utalt arra : Lengyelország keleti szomszédjánál, Fehéroroszországban zajló események mutatják, hogy külpolitikailag nehéz idők járnak.

Rau a PAP hírügynökségnek korábban hangsúlyozta, hogy folyamatosság várható a lengyel külpolitikában.

Kapcsolódó írásaink