Külföld

Lengyelország nem enged a nyomásnak

Folytatódik a lengyel kormány és az uniós intézmények közötti csörte az "LMBT-mentes övezetek" miatt. Brüsszel szerint emberi jogok sérülnek, Varsó ideológiai harcról beszél.

Lengyelország nem enged a nyomásnak
Folytatódik a lengyel kormány és az uniós intézmények közötti csörte az LMBT-mentes övezetekmiatt
Fotó: Wojtek RADWANSKI / AFP

Mégsem szenvednek kárt azok a lengyel települések, amelyektől az Európai Bizottság múlt hónapban megtagadta az uniós testvérváros-programbeli finanszírozását. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos azon városok kérvényét utasította el, amelyek korábban LMBTI-mentes (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális) közösségeknek nyilvánították magukat, vagy betiltották az azonos nemű párok jogaiért folyó kampányokat.

A máltai politikus szerint a diszkrimináció nem megengedhető az EU-ban. Döntését Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke is támogatta, hangsúlyozva, hogy „az EU szerződései biztosítják, hogy minden európai szabadon eldönthesse, hol éljen, kit szeressen, és mire törekedjen”.

Zbigniew Ziobro lengyel külügyminiszter a napokban bejelentette, hogy a lengyel kormány kifizeti az érintett városoknak a támogatást, amit igényeltek az uniótól. A kisebbik kormánypárt, a jobboldali-katolikus Szolidáris Lengyelország politikusa kedden egy 250 ezer złoty, azaz csaknem húszmillió forint értékű csekket nyújtott át Tuchow város polgármesterének. Ez az összeg háromszor nagyobb, mint amit a Krakkótól tíz kilométerre fekvő település az uniótól igényelt.

Ziobro ismét azzal vádolta az Európai Bizottságot, hogy jogellenesen és ideológiailag motiváltan lépett fel a hagyományos családi értékeket óvó városokkal szemben. Megjegyezte, ez a mostani lépés ízelítő abból, hogyan viselkedne Lengyelországgal a brüsszeli testület, hogyha megvalósulna az uniós forrásokat jogállamisági kritériumokhoz kötő „jogellenes mechanizmus”.

Cikkében a Euronews felidézte, tavaly mintegy nyolcvan település csatlakozott az „LMBT-ideológiát” elutasító kezdeményezéshez. Andrzej Duda elnök, akit újraválasztottak múlt hónapban, kampányában az LMBT-aktivizmust „a kommunizmusnál is pusztítóbb ideológiának” nevezte.

Az Európai Parlament 64 képviselője tegnap közleményben bírálta az Európai Bizottságot, amiért nem reagált arra érdemben, hogy 48 lengyel LMBT-aktivistát tartóztattak le egy augusztus 8-i tüntetés után – jelentette a Reuters. Az érintettek egy Malgorzata Szutowicz nevű aktivista letartóztatása ellen tiltakoztak, akit azzal vádolnak, hogy szivárványos zászlókat akasztott Jézus-szobrokra és megrongálta egy abortusz-ellenes aktivista járművét.

Kapcsolódó írásaink

Uniós nyomásgyakorlás Lengyelországra

ĀHat várostól tagadta meg a támogatást Brüsszel a hagyományos családpolitika miatt, az igazságügyi miniszter szerint a melegházasságot is rájuk kényszeríthetik