Külföld

Lukasenka: Új elnökválasztás az új alkotmány elfogadása után lehet

Fehéroroszországban új elnökválasztást csak egy új alkotmány elfogadását követően fognak tartani - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn a minszki traktor-, illetve autógyárban  (MZKT) mondott beszédében, amelyet a Belarusz-24 televízió közvetített.

Lukasenka: Új elnökválasztás az új alkotmány elfogadása után lehet
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök
Fotó: AFP/Siarhei Leskiec

„Új alkotmányt kell elfogadnunk, ahogy azt ti is akartátok... Népszavazáson kell elfogadni, mert az előző alkotmányt is referendumon fogadtuk el, s ha akarjátok, ennek alapján lehet elnök-, parlamenti és helyhatósági választásoka tartani” - hangoztatta Lukasenka, akit a Ria Novosztyi orosz hírügynökség idézett.

Mint mondta, az ország új alaptörvényének a kidolgozása már folyik. Lukasenka szerint két változatot már elutasított azzal az indokkal, hogy azok szövege csak kevéssé tér el a jelenleg hatályostól. Ismételten hangsúlyozta, hogy kész megosztani a hatalmat, de „nem az utca nyomására”.

A vitatott körülmények között hatodszorra újraválasztott fehérorosz elnök a nap folyamán viszont még úgy fogalmazott: „Volt már egy választás, és amíg engem meg nem ölnek, nem lesz másik”.

Andrej Dmitrijev, a Mondj Igazat elnevezésű társadalmi szervezet társelnöke, volt elnökjelölt a parlament rendkívüli ülésének összehívását szorgalmazta új választások kitűzése céljából. „Új választások, a fogva tartottak szabadon engedése, a békés állampolgárokkal szembeni erőszakos incidensek kivizsgálása, béke a városok utcáin és tartózkodás az erőszaktól” - összegezte követeléseit a politikus.

Hétfőn a fehérorosz ellenzék felhívására számtalan üzemben és az állami televízió épülete előtt kezdődött tiltakozás a vitatott elnökválasztási eredmény, Lukasenka újraválasztása ellen.

A TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója szerint az állami rádió és televíziós társaság több dolgozója is megerősítette, hogy kétszáz kollégájuk csatlakozott a tiltakozókhoz. A tájékoztatás szerint a médiavállalat vezetése nem támogatja a tüntetőket.

A Naftan olajfinomító nagyüzem dolgozói pedig egy sor politikai követelést fogalmaztak meg. „Bizalomvesztés miatt követeljük Aljakszandr Grigorjevics Lukasenka lemondását a Fehérorosz Köztársaság elnöki tisztségéről” - ismertette Olha Britikova részlegvezető a követelések egyikét. Hozzáfűzte, hogy szintúgy követelik Ligyija Jermosina, a fehérorosz Központi Választási Bizottság elnöke távozását, a politikai foglyok és a tüntetések alatt őrizetbe vett személyek szabadon engedését, az erőszak és az emberek üldöztetésének végét.

A Naftan mindemellett zavartalanul folytatja tevékenységét.

A Belaruszkalij bányaipari óriásvállalat vájárjai hétfőn este sztrájkot hirdettek, és kivonultak Szalihorszk főterére tüntetni. A bányászok szintén Lukasenka lemondását és új választások kiírását követelték.

Korábban a Beltelekom fehérorosz távközlési vállalat közölte, hogy az internet-hozzáféréssel kapcsolatban hétfőn reggel felmerült problémákat műszaki zavar okozta, és ezt már sikerült elhárítani. A nap folyamán Minszk több kerületéből is arra panaszkodtak, hogy elérhetetlenné vált a mobilinternet, és nem működnek a VPN virtuális magánhálózatokon keresztül folytatott távhívások sem. Az internetszolgáltatás az augusztus 9-i elnökválasztás óta akadozik, Lukasenka azt állítja, ez külföldi hackerek kibertámadásainak tudható be.

Lettország hétfőn diplomáciai jegyzékben tiltakozott két állampolgárának az őrizetbe vétele miatt a tüntetéseken. A fehérorosz nagykövetnek átnyújtott okirat szerint a két lett állampolgárt fizikai és pszichológiai bántalmak érték. Riga az incidens kivizsgálását és az elkövetők felelősségre vonását követelte. A lett diplomáciai tárca egyben hangsúlyozta: a fehéroroszországi helyzet rendezéséhez új választást kell tartani.

A lett védelmi minisztérium értékelése szerint nem fenyegeti a balti államot közvetlen veszély, bár több forgatókönyvet is megvizsgáltak a szomszédos országban kialakult helyzet esetleges kiéleződése kapcsán - közölte Artis Pabriks tárcavezető. A miniszter a LETA helyi hírügynökségnek elmondta, hogy már korábban figyelmeztették NATO és uniós partnereiket, hogy Fehéroroszország Ukrajnát követően az egyik „gyenge pont”.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közölte, konzultációra hazahívta Ukrajna minszki nagykövetét, hogy felmérje a bilaterális kapcsolatok további kilátásait „az új tények fényében”.

„Alapvetően megváltoztatja a fehérorosz-ukrán kapcsolatok helyzetét az események alakulása Fehéroroszországban, amelynek társadalma bizalmatlanságát fejezte ki a hivatalos elnökválasztási eredményekkel szemben” - jelentette ki Kuleba.

Fehéroroszországban egy hete folyamatosak a tüntetések. A tiltakozók szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom