Külföld

„A svédek széthúznak, a magyarok összetartanak”

A koronavírus-járvány elleni svédországi és magyarországi védekezést hasonlította össze a svéd Nya Tiderben megjelent írásában Erik Almqvist, a svéd Exakt24 hírportál hazánkban élő főszerkesztője.

„A svédek széthúznak, a magyarok összetartanak”
Stockholm utcáin még április 1-jén is sokan jártak. Svédországban a kormány nem hozott szigorú korlátozásokat a járvány megfékezésére
Fotó: AFP/TT News Agency/Fredrik San

Almqvist írása szerint a stockholmi kormány járványellenes stratégiája továbbra sem teljesen ismert, sok szó esik a nyájimmunitás eléréséről, ez azonban azzal járna, hogy a járvány az országban csak májusban tetőzne, miközben milliók betegszenek meg, pedig az egészségügyi ellátórendszer már most túl van terhelve. „Egyre inkább úgy tűnik, hogy a svéd kormány azért nem fedi fel a stratégiáját, mert azt az emberek nem fogadnák el – mindent összevetve a pénzt többre értékelik, mint az emberi életet, a társadalom leállítása ugyanis sokba kerül” – írta.

Emlékeztetett: a magyar kormányfő egyértelműsítette, hogy az emberi élet védelme a legfontosabb. A magyar intézkedések után ismertetése után megjegyezte: amíg a magyar társadalom egyik napról a másikra életmódot váltott, Svédországban – ahol már tombol a fertőzés – az emberek síeltek, buliztak, heringként tömörültek a buszokon a reggeli csúcsforgalomban.

Almqvist szerint amíg Magyarországon igyekeznek mielőbb ellenőrzés alá vonni a helyzetet és lelassítani a járványt, Svédország fejjel rohan a falnak, és majd később próbálja meg csökkenteni a károkat. A szembetűnő hozzáállásbeli különbség mögött a szerző szerint az Svédországra jellemző extrém individualizmus áll.

Megjegyezte, a svéd állam nem ismer határokat, ha a migrációs politikáról van szó, de jóval takarékosabbá válik, ha saját állampolgárairól van szó. A magyar társadalom azonban – emlékeztetett Almqvist – a huszadik század véres eseményei közepette megtanult összefogni a közös érdekért, ezt pedig az idén talán a svédek is megtanulják a maguk kárán.

Kapcsolódó írásaink