Külföld

Trianon-évfordulós zászlót gyaláztak meg románok

Az elkövetők terepjáróval érkeztek a székelyföldi Gyepár-tetőre, helyi forrásaink szerint vagy húszan lehettek, de megzavarták őket.

Trianon-évfordulós zászlót gyaláztak meg románok
Az elkövetők terepjáróval érkeztek a székelyföldi Gyepár-tetőre, helyi forrásaink szerint vagy húszan lehettek, de megzavarták őket
Fotó: MH

A trianoni békediktátum századik évfordulójára emelt, tehát alig két hónapja ünnepélyesen átadott székely zászlót próbáltak meg letépni rúdjáról román nacionalisták a Gyepár-tetőn – értesültünk helyi forrásainktól.

Szemtanúk szerint öt terepjáróval érkeztek körülbelül húszan a nehezen megközelíthető hegytetőre, ahol a mintegy 12 méter magas zászlórúdról megpróbálták lerángatni a székely lobogót. Ez félig-meddig sikerült nekik, a csörlő is eltört, ekkor azonban megzavarták őket, értesüléseink szerint egy helyi pásztor érkezése vetett véget a bátor mutatványnak.

Úgy tudjuk, hogy a huligánok a román többségű Bákóból érkeztek a Kovászna megye határán fekvő Gyepár-tetőhöz, s talán odavalósiak is.

A székely zászlót június 7-én avatták fel, önkéntes munkákkal és adományokból létesült.

Emlékezetes, az utóbbi időkben igencsak felhorgadtak a magyarellenes indulatok Romániában, amely látható módon az egyszerű talpas neonáciktól az államelnökig ér, aki szerint a magyarok és az ellenzéki szociáldemokraták nem csak Erdélyt játszanák a magyarok kezére, de a koronavírus-járványról is ők tehetnek, a köztes szinteken pedig a magyarellenesség teljes felmentése zajlik.

Ismert, az elkövetett gyűlöletbűncselekmények miatt indult perek 99 százaléka bíróság elé sem kerül, mert az ügyészek dobják vissza – erről beszélt nemrég lapunknak adott interjúban a bukaresti Active Watch civilszervezet, miután Daniel Constantin Galbeaza moinesti ügyész úgy döntött, hogy nem minősül gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszításnak az úzvölgyi katonatemetőnél tavaly júniusban skandált „kifele a magyarokkal az országból!” jelszó.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom