Külföld

Ellenzi a levélszavazást Trump

Késő esti illegális puccsnak nevezte az amerikai elnök, hogy Nevada állam mindenkinek kiküldi a szavazócédulát

Rendeletet írt alá hétfőn Donald Trump amerikai elnök az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.

Ellenzi a levélszavazást Trump
Donald Trump és a republikánusok úgy gondolják, megnőhet a csalások száma
Fotó: AFP/Getty Images/Drew Angerer

A rendelkezés amerikai állampolgárok alkalmazását írja elő szövetségi munkahelyeken és kormányzati állásokban. Döntésével az amerikai elnök a külföldiek munkavállalását biztosító H-1B típusú vízumokkal történő visszaéléseknek szeretné elejét venni.

Az elnök egyébként tovább támadta azokat az államokat, amelyek a koronavírus-járvány miatt lehetővé tennék a levélben történő szavazást. Hétfőn Trump kijelentette, hogy be fogja perelni Nevadát, miután a tagállam döntött tarról, hogy minden szavazónak kiküldik a szavazócédulát a novemberi elnökválasztásra. A döntést az elnök Twitterén késő esti illegális puccsnak nevezte. Nem Nevada az első állam, amelyik így döntött, Utah, Colorado, Hawaii, Oregon és Washington már korábban úgy határozott, hogy választásait levélben bonyolítja le, míg Kalifornia és Vermont erre az évre vezette be ezt a rendszert.

A legtöbb tagállamban egyébként eddig is volt lehetőség kérni a levélben szavazás lehetőségét, ám idén a járvány miatt várhatóan megemelkedik majd az ilyen kérvények száma. A demokrata döntéshozók elébe akarnak menni a kéréseknek, és kiküldenék mindenkinek a szavazócédulákat, sok republikánus ugyanakkor arra hivatkozva ellenzi ezt, hogy megnőhet a csalások száma. Valószínűleg mindkét fél véleménye mögött az rejtőzhet, hogy szakértők szerint a levélszavazás a demokratáknak kedvezne, ugyanis azok között, akik amúgy nem mennének el szavazni és nem fáradnának az igénylésekkel, de a házhoz érkező lehetőséggel élnének, felmérések szerint több a demokrata szimpatizáns.

Az elnök az Axios on HBO-nak adott interjújában megismételte, hogy fel fognak lépni a levélszavazás ellen, és példaként a problémákra azt hozta, hogy úgy tudja, egy kutya is kapott szavazócédulát.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom