Külföld

Önti a pénzt George Soros a Trump elleni harcba

A Demokrata Párt jelöltjei képmutató módon hirdetik, hogy a pénz ne játsszon szerepet a politikában, miközben milliárdosok támogatják őket

Jobban leplezve, de minden eddiginél többet költ a Donald Trump amerikai elnök elleni harcra George Soros. A jobboldal képmutatással vádolja a demokratákat.

Önti a pénzt George Soros a Trump elleni harcba
Jórészt a hozzá kötődő szervezeteken keresztül adományoz George Soros
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Újabb rekordot döntött George Soros a politikai folyamatok befolyásolásában. A milliárdos ötvenkétmillió dollárral támogatta eddig a baloldal kampányát a novemberi amerikai elnökválasztásra. A Washington Free Beacon rámutatott: Soros már négy hónappal a választás előtt megdöntötte 2016-os rekordját, hiszen abban az elnökválasztási kampányban harmincmil­lióval kevesebbet költött.

A portál emlékeztetett, a Demokrata Párt jelöltjei – akik Soros pénzéből profitálnak – kampányukban felszólaltak a pénz befolyása ellen a politikában. A demokraták elnökjelöltje, Joe Biden például olyan reformot vezetne be, amely visszaszorítja a pénz korrumpáló hatását a politikában. Barack Obama egykori alelnökének weboldalán egyenesen úgy fogalmaznak, egyik napról a másikra fejleszteni lehetne az amerikai politikát, ha kiszorítanák a rendszerből a nagy pénzeket, és államilag finanszíroznák a választásokat. „A demokrácia akkor működik a legjobban, ha egy teli bankszámla vagy egy hosszú támogatói lista nem előfeltétele egy hivatal betöltésének” – írták.

A Washington Free Beaconnek korábban a Republikánus Párt egyik munkatársa visszásnak nevezte a fenti retorikát, utalva arra, hogy a demokratákat liberális szervezetek egész hálózatán keresztül támogatják milliárdosok. „George Soros példátlan költései ismét megvilágítják, mennyire függnek a demokraták a milliárdosok hozzájárulásaitól, minden képmutató retorikájuk ellenére” – fogalmazott.

A portál emlékeztetett, nem Soros az egyetlen, aki nagy pénzeket áldoz a republikánus elnök, Donald Trump elleni harcra. A Biden Győzelmi Alap (Biden Victory Fund) nevű kampányszervezetbe például ömlik a pénz a demokraták leggazdagabb támogatóitól: eddig 83 millió dollárt kapott, ehhez Soros ötszázezerrel járult hozzá. A liberális donorok csoportja – amelynek Soros is része – sok millió dolláros támadást indított az elmúlt hónapokban, reklámkampányokkal cé­-lozzák meg azokat az ingadozó – azaz sem a republikánusok, sem a demokraták által előre nem borítékolható – államokat, hogy elérjék azokat a mérsékelt konzervatívokat, akik négy éve Trumpra szavaztak, de nem lehetetlen eltéríteni őket.

A cikkből az is kiderült, hogy míg korábban Soros a saját nevében, közvetlenül adományozott liberális csoportoknak, ezt ma már jórészt az alapítványához kötődő különböző szervezeteken keresztül teszi. Soros neve ezáltal nem szerepel a legnagyobb támogatók listáján: a már említett ötvenkétmil­liós támogatással ő a legfontosabb donor, ám ebből az összegből mindössze nyolcmilliót adományozott a saját nevében. Soros sosem csinált titkot abból, hogy elszántan harcol Trump ellen. Január elején a davosi Világgazdasági Fórumon például azt mondta, a nyílt társadalmakat a világban jelenleg leginkább két ember veszélyezteti, Hszi Csin-ping kínai és Donald Trump amerikai elnök. A milliárdos szerint Trump narcisztikus személyiség, aki meggondolatlan tetteivel növeli a közel-keleti feszültséget is.

Portland
Fotó: AFP/Getty Images North America

Legkevesebb száz további szövetségi rendfenntartót vezényelt az amerikai kormány Portlandbe az erőszak megfékezésére a The Washington Post hétfői értesülései szerint, a szövetségi marsalli szolgálat utasítására. Portlandben lassan két hónapja tombol az erőszak, a tüntetések véres összecsapásokba torkollnak a Black Lives Matter nevű mozgalom és a rendfenntartók között. A hétvégén a tüntetők a bíróságok épülete környékén gyújtogattak és lézerrel három rendőrt megvakítottak. Közben Seattle-ben is lángba borultak az utcák, Richmondban és Washingtonban is pattanásig feszült a helyzet.
(VZ)

Röviden


Katonát küldene nagykövetnek Donald Trump amerikai elnök Németországba. Douglas Macgregor nyugalmazott ezredes jelöléséről az amerikai elnöki hivatal hétfő este adott ki közleményt. Macgregor részt vett az 1991-es öbölháború hadműveleteiben, könyveket írt, tanácsadó is volt, 2004-ben vonult vissza a szolgálattól. Jelölését még a szenátusnak is jóvá kell hagynia. Sajtóértesülések szerint a jelölés összefüggésben lehet azzal, hogy Trump nemrég meghirdette az amerikai katonai erők részleges kivonását Németországból.

A CNN online kiadása ír a republikánusok ezermilliárd dolláros gazdaságsegítő javaslattervének és a demokraták háromszor ekkora ajánlatának összecsapásáról a Kongresszusban. A tervezetek részleteikben is eltérőek: a demokraták nemcsak többet, de közvetlenebbül is akarnak adni.


Ohióban lesz az amerikai elnökjelöltek első vitája Indiana helyett, mivel az utóbbi államban működő Notre Dame Egyetem a járványhelyzet miatt visszalépett a vita megrendezésétől. Így az ohiói Clevelandben tartják meg az eseményt, a tervek szerint szeptember 29-én. (ZV)

Kapcsolódó írásaink