Külföld

Salvini büszke a civil hajók megállítására

A római parlament felsőháza július 30-án dönt Matteo Salvini sorsáról. A bevándorlásellenes politikus mentelmi jogának megvonásáról immár sokadjára szavaznak a szenátorok. Ez esetben meghatározó jelentőségű lehet, hogy a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország megkegyelmez, vagy az áldozat szerepét osztja a Liga vezérének – ami tovább növelheti a politikus népszerűségét.

Salvini büszke a civil hajók megállítására
Salvini a sajtónak nyilatkozva rámutatott, a bíróság ismét vele van elfoglalva, miközben az olasz partokat megszállták az illegális bevándorlók
Fotó: AFP/NurPhoto/Alessandro Bremec

Matteo Salvini ellen a palermói bíróság nyújtott be kivizsgálási kérelmet az Open Arms civil hajó ügyének lefolytatására. Tavaly augusztusban a spanyol hajó 164 bevándorlóval a fedélzetén kilenc napon keresztül várakozott a tengeren, mivel Salvini belügyminiszterként megtagadta a migránsok partra szállásának engedélyezését. Az olasz parlament felsőházának mentelmi bizottsága május 26-án úgy döntött, hogy nem vonja meg a szenátor mentelmi jogát.

Az Il Giornale becslései szerint Salvininek 160 szavazatra lenne szüksége mentelmi jogának megtartásához. A jobbközép frakciók, a Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Forza Italia (FI) összesen 136 szavazatára biztosan számíthat. A baloldali Demokrata Párt (PD), az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Szabadok és Egyenlők (LEU) összesen 135 szavazattal bírnak, és várhatóan a mentelmi jog megvonását támogatják döntésükkel. A mérleg nyelve újra az Élő Olaszország tizennyolc szenátora.

Salvini a sajtónak nyilatkozva rámutatott, a bíróság ismét vele van elfoglalva, miközben az olasz partokat megszállták az illegális bevándorlók, akik között Covid-fertőzöttek is vannak, majd megszöktek a befogadóközpontokból. „Büszke vagyok arra, amit tettem, arra várok, hogy megnyerjem a választásokat és kormányra kerüljek, hogy emelt fővel védhessem meg Olaszországot és az olaszokat” – hangsúlyozta.

ABRUZZÓBA IS BEHURCOLTÁK A VÍRUST

A napokban tizenkét, Lampedusa szigetére érkezett bevándorlót helyeztek el Abbruzzo tartományban, egy 1300 lélekszámú kis falu befogadóközpontjában.

Az orvosi vizsgálatok nyolc személy esetében mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A helyi egészségügyi szervek elkezdték a bevándorlókkal kapcsolatba került személyek felkutatását.

A bevándorlásellenes Liga helyi politikusai szerint a kormány merényletet követ el az abruzzóiak ellen, akik hónapokon keresztül sikeresen védekeztek a vírussal szemben, most azonban új gócpont kialakulusása fenyegeti őket.

Kapcsolódó írásaink