Külföld

Mindenkit mozgósítanak a nemzeti régiókért

Osztrák, német, horvát és szlovén testvértelepülésekre számít Baranya

A magas diplomácia mellett megyei szinten is zajlik a mozgósítás a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló kezdeményezésének támogatására. A kezdeményezés sikerének feltétele, hogy egymillió aláírás gyűljön össze, s a szignók száma legalább hét uniós tagállamban érjen el egy minimum szintet. Ez utóbbit nem sikerült elérnie a szervezőknek a május 7-i első határidőre, amit utóbb a koronavírus-járvány miatt most november 7-ig meghosszabbítottak.

A Baranya megyei önkormányzat nevében tegnap a közgyűlés elnöke  Pécsett arra kérte az összes megyei és települési önkormányzatot, vesse be testvérvárosi kapcsolatait, és segítse a kezdeményezéstt. Őri László levélben kereste meg a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége elnökét, Pajna Zoltánt. A Fidesz–KDNP-s megyeelnök emellett az összes magyarországi településhez is ezzel a felhívással fordult. Ami Baranyát illeti, a megyei önkormányzatnak jó kapcsolatai vannak több ausztriai, németországi, horvátországi és szlovéniai területen, településen, ezeket a kapcsolatokat „mozgósítani” szeretnék a következő időszakban – jegyezte meg.

Szili Katalin, a Kárpát-medencei autonómiatörekvések egyeztetéséért felelős miniszterelnöki megbízott ugyanitt emlékeztetett a kezdeményezés céljára – ami a nemzeti régiók, így magyar szempontból Székelyföld és Csallóköz pénzügyi önrendelkezésének erősítése –, s arra, hogy elsősorban azokban az országokban áll közel a gyűjtés a minimumszámokhoz, ahol élnek magyar közösségek: Horvátországban, Szlovéniában, Ausztriában és Svédországban, de remélhető, hogy Litvánia is csatlakozik.

Szili Katalin azt is elmondta: az egymillió aláírás összegyűjtése eddig önmagában is siker, eddig mindössze hat polgári kezdeményezésnek sikerült ez az összesen indított hetvenötből.

Kapcsolódó írásaink