Külföld

Deutsch Tamás: Csatát nyertünk, de a háborúnak nincs vége

Számít a balliberális oldal újabb támadásaira Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációvezetője.

Deutsch Tamás: Csatát nyertünk,  de a háborúnak nincs vége
Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő
Fotó: Európai Parlament

– Miről szól az évek óta folyó jogállamisági vita?

– Azoknak a politikai törekvéseknek, amelyeket a balliberális oldal, a magukat jogvédőkneknek vezető Soros-szervezetekkel, a média és az Európai Néppárt egy részével karöltve erőltet, semmi közük a jogállamisághoz. Ők újabb eszközt akartak a nekik politikailag nem tetsző tagállamokra való nyomásgyakorláshoz. Nem normatív, jogi kritériumok alapján akarták meghatározni, hol sérül a jogállamiság, hanem már a jogállamiságot érintő rendszerszintű hiányosság gyanúja esetén is szankciókat vetnének ki, márpedig az eléggé rugalmas definíció, alkalmas a durva politikai zsarolásra.

– A Tanácsban pontot tettek ennek a vitának a végére?

– A mostani kompromisszum az eddigi legnagyobb csata eredménye ebben a küzdelemben a balliberális erőkkel szemben, de a háború folytatódik. Hamarosan többszörös erővel fognak újra támadni. Az elfogadott szövegben a jogállamiság nincs összekapcsolva az unió pénzügyi érdekeinek védelmével. Azt a törekvést maximálisan támogatjuk, hogy ellenőrizni kell a források szabályos felhasználását.

– Mire számít az Európai Parlamenttől?

– Egyrészt lesznek szép számmal szakmai észrevételek arra vonatkozóan, hogy bizonyos jelentős hozzáadott értéket jelentő területekre elég forrást szán-e a költségvetés. Másrészt, lesznek olyan szakpolitikai javaslatok is, amelyeket a balliberális többség támogat majd, ám a magyar érdek szempontjából számunkra nem elfogadhatóak. Harmadrészt pedig folytatódni fog a jogállamisági harc, itt a balliberális többséghez a néppárti frakció legalább fele várhatóan csatlakozik majd. Mérlegelni fogjuk, hogy tudjuk-e támogatni majd az EP határozatát. A végleges csomagról szeptemberben szavaz majd a parlament, a Tanácsban most elfogadott kompromisszumot a magyar érdeknek megfelelően támogatni fogjuk.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Kiharcoltuk!

ĀMagyarország és Lengyelország megvédte nemzeti büszkeségét - mondta a kormányfő a brüsszeli megállapodás után