Külföld

A Fidesz-KDNP feltételekkel támogatja az uniós hitelfelvételt

A Fidesz-KDNP feltételekkel ugyan, de támogatja az Európai Unió azon tervét, hogy hitelt vegyen fel a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére - jelentette ki a KDNP országgyűlési frakciójának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A Fidesz-KDNP feltételekkel támogatja az uniós hitelfelvételt
Simicskó bízik benne, hogy a baloldal nem csinál ebből a kérdésből pártpolitikát
Fotó: MH/Purger Tamás

A pártszövetség az erről szóló határozati javaslatát az Országgyűlés jövő heti rendkívüli ülését megelőzően nyújtotta be - közölte Simicskó István.

A rendkívüli ülést azért kezdeményezték, mert a jövő hét második felében sorra kerülő uniós csúcson születik döntés annak a 750 milliárd eurós hitelnek a felvételéről, amelyért a tagállamok vállalják a garanciát - tette hozzá.

Elmondta:  támogatási feltételeik között szerepel, hogy a szegényebb országok nem kaphatnak kevesebb forrást, mint a gazdagok. A pénzt kizárólag a gazdaság újraindítására, a gazdasági növekedés beindítására, a munkahelyek védelmére és új munkahelyek teremtésére lehet fordítani. Továbbá, hogy a forrás nem köthető össze olyan politikai és ideológiai feltételekkel, mint a jogállamiság, illetve a bevándorlás kérdésének a megítélése - fűzte hozzá. „Az ilyen típusú zsarolásnak nem fogunk engedni” - fogalmazott a kormánypárti politikus.

Emlékeztetett arra, hogy az unió ezzel a hitelfelvétellel olyat tesz, amit eddig még soha, ami sok szempontból kockázatos lépés. Ezért fontos, hogy az Országgyűlés erről döntést hozzon.

Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió megalakulása óta küzd az eladósodás ellen. Magyarország - folytatta - 2010 óta eredményesen csökkentette a költségvetési hiányt és az államadósságot egyaránt, azt követően, hogy a baloldali kormányok a csőd szélére sodorták az országot. Ezért nagy a tétje az uniós csúcson születő döntésnek - figyelmeztetett.

Úgy vélekedett: vannak olyan, elsősorban dél-európai uniós tagállamok, amelyek nem megfelelően kezelték a járványhelyzetet, így ott nagyobbak a gazdasági károk is.

Ettől függetlenül a magyar kormány szolidáris az Európai Unió valamennyi tagországával, ezért nyitott a hitelfelvétel iránt - mondta a Simicskó István.

Végül hangsúlyozta: felszólítják az Országgyűlés valamennyi frakcióját a határozati javaslat támogatására.

A politikus bízik abban, hogy a baloldal nem csinál ebből a kérdésből pártpolitikát.  Hiszen mindannyiunk számára fontos a gazdaság újraindítása, az európai munkahelyek védelme - közölte Simicskó István.
 

Kapcsolódó írásaink