Külföld

„Bécs nem válhat Isztambullá”

Zéró toleranciát hirdetett Sebastian Kurz

Nagyobb incidensek nélkül folytatódtak szombaton a múlt hét közepén kezdődött tüntetések Bécs tizedik kerületében, a nagy százalékban bevándorlók által lakott Favoritenben.

„Bécs nem válhat Isztambullá”
Fotó: AFP/APA/Barbara Gindl

Az egyik oldalon a kurd radikális baloldaliak (a Kurdisztáni Munkáspárt hívei) és antifák, a másik oldalon pedig a Recep Tayyip Erdogan elnököt éltető török nacionalisták (Szürke Farkasok) közt kitört összecsapásokat jelentős rendőri jelenléttel igyekeztek megfékezni.

A Wochenblick elemzése szerint a szemben álló felek egy régóta tartó élet-halál harcot exportáltak magukkal Ausztriába, az antifáknak nem sok közük van mindehhez, ők csak „hasznos idióták”.

Az Erdogan-hívő tüntetőktől elhatárolódott az ausztriai törökök fő ernyőszervezete is. Sebastian Kurz néppárti kancellár közölte, zéró toleranciát kell alkalmazni, nem akarja, hogy más nyugati fővárosokhoz hasonlóan Bécs utcáit is ellepjék az erőszakos tüntetések. Kurz arra utasította kormánya illetéles tagjait és a hatóságokat, hogy vizsgálják ki, kik tüzelik a tüntetéseket, és növeljék a rendőri jelenlétet. Mára bekérették a külügyminisztériumba a török nagykövetet, Kurz pedig maga egyeztet Bécs zöld-baloldali vezetőivel, hogy miképp tudnak hozzájárulni az ilyen események megakadályozásához.

Bécs szabadságpárti (FPÖ-s) alpolgármestere, Dominik Nepp közölte, „Bécs nem válhat Isztambullá”, és zöldpárti alpolgármestertársa, Birgit Hebein lemondását követelte, amiért az részt vett a tüntetésen a kurdok és az antifák oldalán.

Kapcsolódó írásaink