Külföld

Szijjártó: Komoly kockázatot jelentene egy újabb migrációs hullám

Jelentős egészségügyi és gazdasági kockázatokat jelentene egy újabb migrációs hullám, márpedig a koronavírus az illegális bevándorlás erősödését válthatja ki, minthogy a járvány a már egyébként is nehéz helyzetben lévő országokat sújtotta jobban - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a spanyol kollégájával szerdán közösen tartott madridi sajtótájékoztatóján.

Szijjártó: Komoly kockázatot jelentene egy újabb migrációs hullám
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Arancha González Laya spanyol külügyminiszter sajtótájékoztatója
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Magyarországnak és Spanyolországnak helyzetéből fakadóan eltérő a látásmódja a migráció kérdésében, de vannak közös pontok is, Arancha González Layával egyetértettek például abban, hogy könyörtelenül fel kell lépni az embercsempész-hálózatok ellen, valamint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a két ország közös vízgazdálkodási projektet indít Marokkóban, így javítva a helyi lakosok életkörülményeit.

A tárcavezető leszögezte, hogy az egyik legfontosabb állami feladat most a munkahelyek megvédése, és üdvözölte az Európai Bizottság előző napi döntését, amellyel jóváhagyta a nagyvállalatok koronavírus miatti kártérítését célzó magyar támogatási programot.

A járvány tanulságairól szólva pedig hangsúlyozta, Európa nem kerülhet még egyszer annyira kiszolgáltatott helyzetbe, mint az elmúlt hónapokban volt, ezért létre kell hozni bizonyos stratégiai kapacitásokat, még ha ezek „békeidőben” feleslegesnek is tűnnek.

Objektum doboz

Szijjártó Péter közölte, hogy Magyarországnak Spanyolország a 15. legfőbb kereskedelmi partnere, 200 spanyol cég több mint 5000 embernek ad munkát Magyarországon, de még számos kiaknázatlan lehetőség van a kétoldalú együttműködésben.

Emellett bejelentette, hogy Magyarország új konzuli képviselet nyit a dél-spanyolországi Málagában.

Arancha González Laya újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a bevándorlás kezelését illetően nincs minden kérdésben egyetértés a két ország között, de dolgozni fognak azért, hogy az igazságosság és a szolidaritás elvére alapozva sikerüljön kompromisszumos megoldást találni európai uniós szinten.

Kapcsolódó írásaink