Külföld

„A baloldal és a liberálisok a múlt átírására törekednek”

Az Egyesült Államokban rendőri intézkedés következtében elhunyt George Floyd esete kapcsán az Európai Parlament baloldali és liberális frakciói által megfogalmazott határozat elfogadhatatlan módon áll ki szélsőséges és erőszakos mozgalmak mellett. A képviselőcsoportok a közös múlt erőszakos átírására törekednek - közölte a Fidesz-KDNP európai parlamenti frakciója pénteken.

„A baloldal és a liberálisok a múlt átírására törekednek”
Kolumbusz Kristóf szobrát is megrongálták az erőszakos tüntetők Miamiban
Fotó: AFP/Anadolu/Eva Marie Uzcategu

A képviselőcsoport közleményében aláhúzta, a „szélsőséges baloldali mozgalmaknak” a történelem leegyszerűsítésére és a múlt átírására szobordöntögetésekkel és szoborrongálásokkal tett kísérletei a kommunista időket idézik.

Szomorúnak nevezték, hogy az Európai Néppárt (EPP) frakciója engedett a baloldal nyomásának, és támogatta a „kirívóan egyoldalú, szélsőbaloldali logikára és érvrendszerre” épülő határozatot.

A néppárt határozottan elítéli a rasszizmus minden formáját, ugyanakkor a néppárti frakció nem igazolhatja az erőszakot és a közös történelmi múltunk erőszakos, ideologikus megtagadását - szögezték le.

Hozzátették, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja sajnálatát fejezi ki a szomorú halálesethez vezető rendőri túlkapás miatt, és bízik abban, hogy az elkövetők szigorú felelősségre vonása a jogszabályok szerint megtörténik.

Kapcsolódó írásaink