Külföld

Elszabadult a pokol Amerikában - Már Los Angelesben és New Yorkban is gyújtogatnak

Egyre kiterjedtebbek a zavargások az Egyesült Államokban az afroamerikai Geroge Floyd halála miatt. Minneapolis városa egy háborús övezetté alakult, de már Los Angelesben, New Yorkban és több nagyvárosban is erőszakos tüntetők lepték el az utcákat.

Elszabadult a pokol Amerikában - Már Los Angelesben és New Yorkban is gyújtogatnak
Zavargások Minneapolisban
Fotó: AFP/Shay Horse

A színes bőrű Floyd a hét elején durva rendőri túlkapás áldozata lett. Letartóztatás közben a levegőért könyörgő férfinek egy rendőr percekig térdelt a nyakán, majd később a férfi a kórházban életét vesztette.

Eleinte békés tüntetéssel kezdődött Minneapolisban a rendőri erőszak elleni tiltakozás, azonban az események hamar véres zavargásokká fajultak. A rendbontók üzleteket fosztottak ki és gyújtottak fel, megtámadták a tűzoltókat és rendőrkapitányságokat is.

Közben Donald Trump amerikai elnök az igazság teljes feltárását és a rendőrök felelősségre vonását ígérte. 

Az erőszak és a zavargások azonban nem csillapodtak, még azután sem, hogy a rendőrt pénteken őrizetbe vették és emberölésben való részesség vádjával eljárást indítottak ellene.

Pénteken már az ország több részén alakultak ki erőszakos megmozdulások, demonstrációk. Többek között Los Angelesben, Denverben, Phoenixben, Columbusban és New York-ban is ellepték az utcákat a tüntetők.

Los Angelesben is fosztogatnak, gyújtogatnak, rongálnak
Los Angelesben is fosztogatnak, gyújtogatnak, rongálnak
Fotó: AFP/Mark RALSTON

Los Angelesben több mint 500 embert tartóztattak le, Eric Garcetti polgármester helyi idő szerint szombat estétől ismételten kijárási tilalmat rendelt el. Michael Hancock, a coloradói Denver és Ted Wheeler, az oregoni Portland polgármestere szintén kijárási tilalmat rendelt el, miután a demonstrálók mindkét városban ablakokat törtek be, üzletek ajtóit feszítették fel, és összecsaptak a rendőrökkel. New York polgármestere, Bill de Blasio pedig szombaton bejelentette: felelősségre fogják vonni az erőszakos tüntetőket. A városban szombaton több mint 200 demonstrálót vettek őrizetbe. Különösen New York Brooklyn negyedében veszélyes a helyzet, ahol a tüntetők gyújtópalackokat hajigálnak, és az egyik rendőrőrsre is Molotov-koktélt dobtak. Rohamrendőrök néznek szembe a demonstrálókkal, gumibotokkal, könnygázgránátokkal próbálnak véget vetni az erőszaknak.

A Fehér Ház előtt eóis erőszakos megmozdulások szerveződtek
A Fehér Ház előtt is erőszakos megmozdulások szerveződtek
Fotó: AFP/Eric BARADAT

Emellett tovább romlott a biztonsági helyzet a szövetségi fővárosban, Washingtonban is. A Fehér Ház körül négyes sorban állnak az állig felfegyverzett rohamrendőrök, miközben a tüntetők száma egyre növekszik.

A helyzet azonban Minneapolisban a legkritikusabb, az állam kormányzója már a Nemzeti Gárdát is mozgósította. Olyan is előfordul, hogy a tüntetők tüzet nyitnak a hatóság embereire, a rendőrök azonban nem mernek határozottabban fellépni, mert attól félnek, hogy az csak olaj lenne a tűzre.

Objektum doboz

Ott már pénteken bevezették a kijárási tilalmat, azonban a korlátozásoknak egyelőre semmi hatása. A kormányzó szerint az állam történetének legnagyobb krízisét éli meg.

Kapcsolódó írásaink