Külföld

„Ezek után biztosan nem adjuk fel”

Szlovákia most alaposan lábon lőtte magát – fogalmazott lapunknak Bosits Miklós, akit lényegében magyar származása miatt akar kisemmizni a szlovák állami erdővállalat

Már csak elvből sem hagyja ilyen alapon elvenni az örökségét – mondta a Magyar Hírlapnak Bosits Miklós, akinek jókora erdőbirtokát a magyarokat származási alapon kisemmiző Beneš-dekrétumok alapján akarják államosítani 2009 óta, ő azonban Strasbourgig vitte az ügyet.

„Ezek után biztosan nem adjuk fel”
Bosits ügyvédje, Keszegh Tünde szerint a kérdés az, hogy mit lép Pozsony
Fotó: MH

Az M. B. kontra Szlovákia ügy, amelyben múlt kedden hirdettek ítéletet, megmutatta, mennyire élnek ma is a magyarok és németek kollektív bűnösségét kimondó, Edvard Beneš nevéhez fűződő elnöki dekrétumok. Emlékezetes: Strasbourg elmarasztalta Szlovákiát az ügyben, a monogram mögött rejtőző Bosits Miklós és ügyvédje, Keszegh Tünde az ügy hátteréről beszélt lapunknak.

Bositsék családjában csak legendák keringtek a família egykori vagyonáról. Az apai nagyapa földjeit elvették, ő ennek ellenére Eperjes környékén maradt, felesége korán elhunyt, az ő vagyonát azonban elkerülte a konfiskálás. Fiuk, Miklós édesapja, Budapestre költözött, itt is élt, bár sokszor visszajárt szülőföldjére, s még szlovákul is megtanult – mesélte lapunknak Bosits, hozzátéve, több rokona is hasonló cipőben jár, de csak ő vette fel a kesztyűt.

A földterületet egyébként a 2000-es években egy, a nevesítetlen földtulajdonok feldolgozásával létrejött netes adatbázisban találta meg és kapcsolta a családjához – szabályos póthagyatéki eljárás keretében, hiszen megvolt minden írásos bizonyítékuk arra, hogy az adott terület az ő örökségük.

A szlovák állami erdőgazda azonban nem nyugodott bele 35 hektár elvesztésébe, és 2009-ben pert indított. Bositsék végigmentek az első- és másodfokú bíróságon, és 2013-ban kézhez kapták az ítéletet, amely szerint jogerősen övék az erdőség.

A bíró természetesen nem a Beneš-dekrétumok ellen foglalt állást, csupán arra hivatkozott, hogy az elkobzás során nem lettek bizonyíthatóan kiértesítve a delikvensek, így a konfiskálás maga sem történt meg. Elég trehány volt egyébként az adminisztráció akkoriban – jegyezte meg a férfi.

Keszegh Tünde ügyvéd hozzátette: 2013 őszén pezsgőt bontottak, hiszen győzött az igazság, innen nincs tovább – aztán egy évre rá jött az értesítés, hogy a főügyészség beadott egy rendkívüli kérelmet a legfelső bíróságnak, kifejtve, hogy neki más a jogi nézete, ezért az alsóbbrendű bíróságok jogerős döntéseit törölje a testület. Ez teljesen nonszensz – magyarázta az ügyvéd –, hiszen egy jogállamban ilyenre csak óriási eljárási hibák miatt kerülhetne sor.

A Legfelső Bíróság viszont ennek megfelelően törölte a jogerős ítéleteket, s az ügy visszakerült alapfokra. Bositsék pedig elmentek egészen az Emberi Jogok Európai Bíróságáig, hiszen, mint az ügyvéd rámutatott, ügyfelének sérült az igazságos eljáráshoz való joga, sérült a jogbiztonság elve, az emberi jogok chartája alapján ugyanis nem lehet jogerős döntést felülvizsgáltatni azon az alapon, hogy a felsőbb bíróságnak más a jogi nézete az adott ügyben. Szlovákiát másik három ügyben már elmarasztalták emiatt a gyakorlat miatt, így lényegében Bositsék majdnem biztosra mentek.

Igazuk is lett, a strasbourgi székhelyű testület ítéletében egyhangúlag igazat adott a panaszosnak. Mint Keszegh elmondta, az ügy ettől még első fokra visszadobva marad, és a belső jog szerint pedig az alacsonyabb rendű bíróságok számára kötelező elfogadni a legfelső bíróság jogi nézetét. Eszerint az állam tekintélyének megőrzése érdekében úgy kell tekinteni, mintha megtörtént volna az elkobzás, ahogyan „kellett volna” 1946-ban Bositsék magyar származása miatt. Viszont a szlovák állam köteles a strasbourgi bíróság ítéletét végrehajtani, visszaállítani a jogsértés előtti állapotot. A kérdés most az – összegezte az ügyvéd –, hogy Pozsony mit lép minderre.

A szlovák kormány valójában jól lábon lőtte magát – vélekedett Bosits is, aki szerint ha békén hagyják a nevére került örökségével, sosem kap nyilvánosságot az a tény, hogy a Beneš-dekrétumok alapján ma is sokaktól veszik el a birtokukat. Biztos többen voltak úgy a dologgal, hogy amikor megkapták az erdőgazdaság vagy a földalap levelét, hogy visszamenőlegesen is megfosztják őket a tulajdonuktól, inkább hagyták a fenébe az egészet – mondta Bosits, aki viszont hosszas mérlegelés után úgy gondolta: nem érdemes harc nélkül feladni, még akkor sem, ha elég kicsi esély van a győzelemre.

Az első és másodfok, valamint a strasbourgi ítélet is Bositsékat igazolta, az alapfokon eljáró bíróság pedig ő és Keszegh meglátása szerint ugyancsak nincs elragadtatva attól a helyzettől, hogy ismét visszakerült hozzá az ügy. Neki sem lehet könnyű a helyzete két malomkő, Strasbourg és Pozsony között őrlődve – teszik hozzá.

Bosits mindenesetre elszánt. „Ezek után semmiképpen nem adjuk fel” – mondta, azért hozzátéve, hogy minden lépésnél józanul mérlegelni kell majd, bár értelemszerűen nem a terület eurókban kifejezhető értéke a lényeg, hanem az elv.

Abban mindenképpen igaza van a férfinak, hogy a kapzsi erdővállalat miatt most ismét felszínre került a szlovák szennyes, és Pozsony helyzete nem egyszerű. Hiszen, ha visszakoznak, azzal nem csak a 35 hektárról kell lemondaniuk, de sok más kifosztott vagy kifosztás alatt álló magyar is visszakövetelheti jussát, és a szlovák bíróságok azon gyakorlatának is leáldozhat, hogy hivatkozási alapként használják fel a Beneš-dekrétumok kollektív bűnösségre vonatkozó részeit. Ha viszont az állam ragaszkodik hozzá, hogy jogszerű a származásuk miatt elvenni emberek tulajdonát 2020-ban, abból nemzetközi botrány lesz. Egy biztos: Bositsék kitartásának köszönhetően a Beneš-dekrétumok kérdését ma már nem lehet a szőnyeg alá söpörni.

Kapcsolódó írásaink

Repedés a Beneš-dekrétumok falán

ĀElőször hozott pozitív ítéletet felvidéki elkobzásügyben az Emberi Jogok Európai Bírósága – erre szakosodott jogászok szerint ez lehet az első lépés a rendezés felé vezető úton