Külföld

Renziék a mérleg nyelve

Megmentette Alfonso Bonafede igazságügyi minisztert és egyben a római kormányt Matteo Renzi, az Élő Olaszország (IV) elnöke a bizalmatlansági indítvány szerdai elutasításával: a mérleg nyelvét a kormánykoalíció részét képező IV jelentette. Az indítványok előzménye, hogy Bonafede a járvány miatt maffiafőnököket engedett haza a börtönökből.

Renziék a mérleg nyelve
Matteo Renzi a La Repubblicának azt mondta, ha Bonafedét az érdemei szerint ítélnénk meg, akkor távoznia kellett volna
Fotó: AFP/NurPhoto/Mauro Ujetto

Matteo Renzi a La Repubblicának azt mondta, ha Bonafedét az érdemei szerint ítélnénk meg, akkor távoznia kellett volna, de ebben a pillanatban végzetes kimenetelű lenne az ország számára egy kormányválság. Közölte, mindkét indítvánnyal egyetért, de „Olaszország megmentésére” szavazott.

Most is meghatározó szerepünk volt, ugyanúgy ahogyan tavaly augusztusban, amikor Salvinit „hazaküldtük” – nyilatkozta Renzi, utalva arra, hogy tavaly a balliberális pártok és az Öt Csillag Mozgalom alkujával került ellenzékbe a Matteo Salvini volt belügyminiszter vezette bevándorlásellenes Liga.

Az interjú során hangot adott a Giuseppe Conte kormányfő iránti hálájának, mivel közreműködött hatszázezer illegális bevándorló letelepítésének engedélyezésében. Renzi szerint a jelenlegi helyzet nem alkalmas választások kiírására.

„Most nem lesznek választások, ezt mindenki tudja” – jelentette ki magabiztosan Renzi.

Nem vitás azonban, hogy amennyiben választásokra kerülne a sor, nagy valószínűséggel az IV valamennyi parlamenti képviselője távozásra kényszerülne. A legfrissebb felmérések szerint a párt népszerűsége folyamatos csökken, jelenleg 2,1 százalékra tehető.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom