Külföld

Szijjártó: A járvány újabb migrációs hullámokat indíthat el Európa irányába

A koronavírus nyomán kialakult helyzet újabb migrációs hullámokat indíthat el Európa irányába, amelyek a biztonsági és kulturális kockázatokon felül már egészségügyi fenyegetést is jelentenek - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán megosztott bejegyzésében, miután európai uniós kollégáival tárgyalt.

Szijjártó: A járvány újabb migrációs hullámokat indíthat el Európa irányába
Szijjártó: Nemhogy jelen van, de egyre súlyosabb a migráció jelentette fenyegetettség
Fotó: AFP/Elvis Barukcic

Spanyol kezdeményezésre 14 európai uniós külügyminiszter vitatta meg a Földközi-tenger térségében kialakult helyzetet videokonferencia keretében.

Szijjártó Péter az egyeztetés után azt írta: ez a térség már a világjárvány kitörése előtt is komoly nehézségekkel nézett szembe, azóta pedig a problémák csak még súlyosabbak lettek.

„A koronavírus nyomán kialakult helyzet újabb migrációs hullámokat indíthat el Európa irányába, amelyek a biztonsági és kulturális kockázatokon felül már egészségügyi fenyegetést is jelentenek” - közölte.

Spanyol kezdeményezésre 14 EU-s külügyminiszter vitatta meg videókonferencia keretében a Földközi-tenger térségében kialakult helyzetet
Spanyol kezdeményezésre 14 EU-s külügyminiszter vitatta meg videókonferencia keretében a Földközi-tenger térségében kialakult helyzetet
Fotó: Facebook

„Az álláspontunk világos: az Európai Uniónak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ne induljanak ki Észak-Afrikából újabb migrációs hullámok” - fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy ehhez két dolgot kell tenni: „szigorúan meg kell védeni a határainkat, és fejlesztéseket kell végrehajtani ott, ahol a legnagyobb szükség mutatkozik erre”.

A miniszter hozzátette: Magyarország mindebből kiveszi a részét, „több észak-afrikai országban nyújtunk segítséget az ivóvíz-ellátás biztosításához és az egészségügyi rendszerek működőképességének fenntartásához. Mindemellett 1200 észak-afrikai fiatalnak adunk ösztöndíjat magyarországi egyetemeken és eddig 22 millió euróval támogattuk” az üldözött keresztény közösségeket. A visegrádi országokkal együtt 35 millió euróval segítjük Líbiában a járvánnyal szembeni védekezést és a határok őrizetét - sorolta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter a máltai miniszterelnökség vezetőjével is egyeztetett a migrációról

Nemhogy jelen van, de egyre súlyosabb a migráció jelentette fenyegetettség - mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán megosztott videóban, miután egyeztetett a máltai miniszterelnökség vezetőjével.

A tárcavezető megjegyezte, a világjárvány miatt kevesebb politikai vita szól a migrációról, pedig a máltai miniszterelnökség vezetője szerint hozzájuk csak idén az első két hónapban már több illegális migráns érkezett, mint az egész tavalyi évben. Táboraik megteltek, s a migránsokat a partjaikhoz szállító hajók is komoly problémát jelentenek.

„Exponenciális növekedést látnak: az információik szerint 650 ezer olyan ember van a líbiai partoknál, aki gyakorlatilag arra vár, hogy elhagyhassa Líbiát Európa irányába. Most a máltaiak a saját bőrükön érzik annak a rendkívül képmutató és káros európai migrációs politikának a hatását, amellyel szemben mi az elmúlt öt évben nagyon határozottan léptünk fel” - hangsúlyozta.

Objektum doboz

Hozzátette, most szembesülhetnek azzal is, hogy nem lehet számítani azokra az államokra, amelyek egyébként hangosan és agresszívan követelik a kötelező letelepítési kvóta bevezetését.

Szijjártó Péter szerint egyetértettek abban, hogy helyes az a magyar megközelítés, miszerint a segítséget kell oda vinni, ahol baj van, s nem a problémát oda, ahol nincs baj. „Magyarul végre le kéne zárni azt az európai politikai vitát, amely arról szól, hogy most akkor menedzselni vagy megállítani kell-e a migrációt” - emelte ki a miniszter, hozzátéve, a migrációt meg kell állítani. Ehhez pedig segítséget kell nyújtani a líbiai hatóságoknak, hogy a migránsok ne tudják elhagyni az észak-afrikai országot - mutatott rá Szijjártó Péter.  

Kitért arra is, ennek most azért is jelentősége van, mert eddig a migráció főként biztonsági és kulturális kihívást jelentett, a járvány óta viszont egészségügyi kockázattal is jár.

Kapcsolódó írásaink