Külföld

Varga Judit: Ismét kibújt a szög a zsákból

Magyarországon élő embereknek talán kommentálnom sem kell Vera Jourová alelnök asszony azon szürreális mondatait, miszerint Magyarországon a médiát megbénítják és a rémhírterjesztéssel kapcsolatos új büntetőjogi tétel öt év börtönnel fenyegeti az újságírókat - írja legfrissebb Facebook-bejegyzésében Varga Judit igazságügyminiszter.

Varga Judit: Ismét kibújt a szög a zsákból
Varga Judit
Fotó: MH

A tárcavezető a közösségi médiában közzétett posztjában reagál arra, hogy Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke interjút adott Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, amelyben az alelnök „egyrészt próbál mentegetőzni a magyar koronavírus törvénnyel kapcsolatos korábbi álláspontja miatt, másrészt nyíltan fenyegetőzik az uniós pénzek megvonásával, harmadrészt visszatér ahhoz a jól ismert módszerhez, hogy ha a konkrét jogszabályokba nem tudnak belekötni, akkor arról kezdenek értekezni, hogy kontextusban kell vizsgálni, hogy mi történik hazánkban”.

„Ismét kibújt a szög a zsákból. Pár hétig úgy tűnt, hogy Vera Jourova az Európai Bizottságtól elvárható függetlenséggel foglakozik a magyar jogszabályokkal. (...) Sokáig persze nem tűrhették ezt az új hangot és pártatlannak tűnő eljárást, ezért a hálózat nyilvánvalóan még nagyobb nyomás alá helyezte a szereplőket, aminek az első eredménye Jourova tegnapi interjúja” - szögezte le Varga Judit.

A miniszter szerint sokatmondó kijelentés Jourova részéről, hogy a magyar helyzet követésére kapcsolatot tart fenn a magyar újságírókkal és a civil szervezetekkel, és csak bátorítani tudja az újságírókat, hogy tegyenek jogi lépéseket, ha megvádolják őket. „Kérdés persze, hogy mennyire megalapozott információkat kaphat a magyarországi helyzetről a »kapcsolataitól«, ha olyan megállapításokra ragadtatja magát, hogy Magyarországon olyan félelmetes a légkör, amelyben a véleménynyilvánítás szabadsága nem is létezhet” - mutat rá a miniszer.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink