Külföld

Felpörgött az aláírásgyűjtés

A román elnök magyarellenes kirohanása is segíthetett: óránként több ezer szignó gyűlik, Lengyelországban új szövetségeseket keresnek a nemzeti régiós kezdeményezés szervezői

Bámulatos tempóban gyűjti a támogatókat a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés, a hajrá utolsó két napjában napi 45–50 ezer aláírás is érkezik. A szervezők a lengyel–magyar barátságra is apellálnak.

A félmilliót karcolta a beérkezett támogató aláírások száma lapzártánkkor; a kezdeményező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja, Dabis Attila szerint nehéz lehet szétszálazni, hogy Klaus Iohannis román államfő nacionalista kirohanása vagy Hosszú Katinka és más közéleti szereplők kiállása segítette jobban a gyűjtést. Az európai polgári kezdeményezés keretein belül május 7-ig kellene összegyűjteni egymillió aláírást, úgy, hogy hét különböző európai uniós tagállamban bizonyos minimumdarabszámot is kell hozni. Ennek sikere lehetne az első lépés ahhoz, hogy némi pénzügyi önrendelkezéshez jussanak azon régiók, ahol valamely őshonos nemzeti közösség a többséget képezi (például Székelyföld és Csallóköz).

Mint Dabis hozzátette, trianoni emlékév van, a nemzeti összetartozás éve. A száz évvel ezelőtti békediktátum óta a magyarság több államban van széttagolva. Ez a tragikus helyzet most erőforrássá alakítható, hogy a hét tagállamból meglegyenek a szignók. Mint mondta, az erdélyi és az anyaországi számok szépen jönnek fel, és Felvidéknek is sikerült megmentenie a becsületét, bár nem voltak könnyű helyzetben; a szlovéniai, horvátországi és osztrák magyar közösség lehetne még képes arra, hogy a környezetében élőket meggyőzve hozza a minimumszámot.

Mint ő és a szervezet sajtófőnöke, Szilléry Éva is megerősítette, Lengyelországban további szövetségeseket keresnek: bár a vegyes etnikumú, erős helyi identitású sziléziai régió is célterület volt, most elsősorban a többségi lengyel nemzethez fordulnak a lengyel–magyar barátságra támaszkodva. A német és a svéd számok jönnek felfelé, akárcsak a francia, így a szervezők bizakodnak. Szilléry úgy vélte, az alacsony minimálszámok és az érintettség miatt a balti térség nemzeti régiói is nyerhetők lehetnek.

A szervezők egyébként április elején kérelmezték az Európai Bizottságtól, hogy a koronavírus-járvány miatt, amely a papíralapú szignógyűjtést és a rendezvényeiket is teljesen ellehetetlenítette, hosszabbítsa meg a határidőt, erre azonban még nem érkezett válasz.

Kapcsolódó írásaink