Külföld

Időutazásra küldi a magyarságról szóló gondolatainkat a Rákóczi Szövetség

Csáky Csongor: Az időkapszula lenyomat arról, hogy száz évvel Trianon után itt vagyunk, és meg is fogunk maradni

A magyarságunkról szóló üzeneteket gyűjti időkapszulába a Rákóczi Szövetség – mondta lapunknak Csáky Csongor, a szervezet elnöke.

Időutazásra küldi a magyarságról szóló gondolatainkat a Rákóczi Szövetség
Csáky Csongor, a szervezet elnöke
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

– Miről szól a Magyar vagyok 2020 című kezdeményezés?

– Ez a Rákóczi Szövetség válasza a vírushelyzetre. A munkánk lényege a közösségteremtés. Ha nem lehet egy nagy rendezvényt szervezni a nemzeti összetartozás napjára, akkor gondoltuk, legyen egy fórum, ahol sok magyar ember el tudja mondani azt, amit gondol száz évvel a trianoni döntés után a magyarságáról, ezért létrehozunk egy virtuális időkapszulát. Ez egy lehetőség kíván lenni, hogy valamit tegyünk 2020. június 4-én, amikor éppen száz éve lesz annak, hogy elválasztottak minket egymástól. Arra jutottunk, hogy bár minden magyarnak fáj Trianon, ez ne csak egy gyászos dolog legyen. Mi azt gondoljuk, önmagában óriási érték, hogy száz év után is megmaradtunk Magyarországon, a környező országokban és a világ más területein egyfajta világnemzetként. Várunk üzeneteket a www.magyarvagyok2020.hu oldalon hang, szöveg vagy videó formájában június 4-ig, ekkor a kapszulát bezárjuk, és húsz év múlva nyitjuk majd ki.

– Cseh Tamást átköltve kérdezem: húsz év múlva ki tud majd itt magyarul? Húsz év egy nemzet életében nem nagy idő, csak emberi léptékkel. Önmagunknak üzenünk, vagy kifejezetten az akkori fiataloknak?

– Alapvetően a jövőnek üzenünk, a későbbi magyaroknak. Mindent fogadunk, ami úgy kezdődik, hogy „magyar vagyok”, de szeretnénk, hogy minél több pozitív üzenet fogalmazódjon meg a kultúránkról, a nyelvünkről, az identitásunkról. Egy bátorítás, egy jókívánság azoknak, akik utánunk jönnek, és megnézik, kik voltunk mi. Össze akarjuk gyűjteni a magyar emberek üzeneteit, hadd legyen egy élő lenyomata annak, hogy száz évvel Tria­non után itt vagyunk és meg is fogunk maradni.

– Mivel tud még foglalkozni a Rákóczi Szövetség home office-ban? Foglalkoznak-e a régiós aláírásgyűjtéssel?

– Az aláírásgyűjtésnek van egy gazdája, a Székely Nemzeti Tanács, de mi is próbálunk egyfajta háttérsegítséget nyújtani. Ahogy sok jóérzésű magyar ember, mi is fontosnak tartjuk ezt az ügyet. Ebben a helyzetben a Rákóczi Szövetség minden olyan tevékenységét, amit csak lehetett átvittük az online térbe. A határon túli középiskolák tanárai segítségével egy tanóra-videósorozat indult, és már több mint 200 videó került fel a honlapunkra, amelyeket egy regisztrációval bárki ingyen elér­het. Az iskolai beiratkozások kapcsán igyekeztünk minél több határon túli családot meggyőzni, hogy magyar iskolába írassa a gyerekét. A Hívogat az iskola című projektünk keretében tanárok, óvónők, óvóbácsik üzennek a családoknak, egy másik sorozatunkban pedig középiskolások beszélnek egymásnak az otthoni időtöltés formáiról. Ezenkívül igyekszünk online megemlékezni identitásunk olyan fontos megállóiról, mint például a Felvidékről kitelepítettek emléknapja. A Magyar vagyok 2020-szal szeretnénk elérni, hogy minél több magyar ember érezzen magában erőt egy pozitív gondolat megfogalmazásához.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom