Külföld

Sok ország nem mer még lazítani

A második hullámtól óv a fertőzést első kézből megtapasztalt brit kormányfő, az oroszoknál már több a beteg, mint Kínában, a japánok és az izraeliek szigorítanak

Bár a világ egyik fele lazítási lázban ég, van, ahol még csak most kezdődik az igazi járvány, ahol pedig csitulni látszik – mint Izrael vagy Japán –, ott a második hullámtól félnek.

Sok ország nem mer még lazítani
Felépült és újra munkába állt Boris Johnson, a brit kormányfő óvatosságra int
Fotó: AFP/Pippa Fowles

Hárommilliónál jár világszerte a fertőzöttek száma, kétszázezer fölött a halottaké. A koronavírus-járvány mérlege így is igen súlyos, kutatók szerint viszont a fertőzöttek valós száma ennek tízszerese is lehet, a Financial Times vasárnap publikált adatelemzéseiből pedig arra jutott, hogy az egyes országok halálozási számai alapján ennél valójában 60 százalékkal is magasabb lehet, azaz valójában 320 ezer fő körül lehet halálos áldozatok száma.

Mindezzel összhangban bár számos ország a gazdasága védelme érdekében az óvatos lazítás útjára tervez lépni, Boris Johnson brit kormányfő, aki hétfőn állt ismét munkába, miután felgyógyult a kórból, úgy nyilatkozott: továbbra is az a legfontosabb cél, hogy ne alakulhasson ki a járvány újabb hulláma. „Most kezdjük két vállra fektetni a vírust” – fogalmazott, hozzátéve, ha türelmetlenségből túl hamar enyhítik a korlátozásokat, azzal sutba vágják a lakosság eddigi erőfeszítéseit. Ha a halálozások és az új fertőzések is leszálló ágba kerülnek, akkor lehet újraindítani a gazdaságot – mondta. A briteknél a fertőzöttek száma 153 ezer, a halottaké a 21 ezret közelíti, ám vasárnap 413-mal a hónapban a legalacsonyabb halálozási számot produkálták.

Tokió és Jeruzsálem pedig újabb korlátozásokat vezetett be, noha eltérő okokból. A japán kormány 14 újabb országgal 87-re bővítette azoknak a listáját, ahonnan tilos beutazni; mint tegnap Abe Sindzó miniszterelnök bejelentette, hamarosan jóváhagyják a remdesivir vírusölő gyógyszert a betegség kezelésében. Az országban a jelek szerint már tetőzött a járvány, de így is 14 ezer beteget és 380 elhunytat tartanak nyilván. Izraelben is ellaposodott a görbe, összesen 15 500 körüli a fertőzöttek, 202 a halottak száma, és egyre több a gyógyult – itt a nemzeti ünnepek alkalmából szigorítanak, hogy megakadályozzák a szokásos családi és baráti találkozókat.

Közben az oroszoknál látszik berobbanni a járvány: a fertőzöttek számát tekintve (87 ezer) már beelőzték Kínát, a vírus kiindulópontját, ráadásul ebből több mint hatezer tegnap jelentett megbetegedés. Az elhunytak száma mintegy 800.

Ami az ENSZ-t illeti: Michelle Bachelet emberi jogi főbiztos az emberi jogok tiszteletben tartására szólított fel, és kiemelte Nigériát, ahol a biztonsági erők 18 civilt öltek meg, valamint a Dél-afrikai Köztársaságot, ahol 17 200 embert vettek őrizetbe a karanténintézkedések alatt.

Jól működő légihíd

Szijjártó Péter: Minden magyar számíthat ránk
 

A Kína és Magyarország közötti légihíd jól működik, folyamatos a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges áruk szállítása – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben. Egy hét alatt 9 820 600 maszkot szállítottak Magyarországra, a járvány kitörése óta összesen 8 247 290-et. Ezen kívül 215 lélegeztetőgép, tesztek és védőfelszerelések is érkeztek a miniszter beszámolója szerint. „Minden magyar felelős minden magyarért, így határon innen és határon túl is minden magyar számíthat ránk” – hangsúlyozta Szijjártó. Ismertette továbbá, hogy a múlt héten hazánk a Szentszék kérésére ötvenezer maszkot szállított a Vatikánba. Később az MTI-nek elmondta: hétfőn nyolc repülőgép érkezett Kína nagy városaiból. Ezek 11 millió 100 ezer kesztyűt, 110 ezer védőruhát, 365 ezer  maszkot és 8,5 tonna védőmaszk gyártásához szükséges alapanyagot szállítottak. Egy Nankingból érkezett gépen pedig 458 lélegeztetőgép és 25 ezer teszt érkezett Budapestre. (UT)

Újabb vita a sajtóval

Túl lehet a csúcson New Yorkban a járvány

New York államban áprilisban először fordult elő, hogy egyetlen napon kevesebb mint négyszáz ember halt meg a Covid–19-betegségben – jelentette be Andrew Cuomo kormányzó vasárnap az előző napra utalva. Leszögezte, hogy a 367 elhunyt is „szörnyűséges”, de messze alatta marad a csúcsponttól, amikor naponta mintegy nyolcszáz ember halt meg a vírus miatt az állam területén. Szombaton még mindig ezer új beteget szállítottak kórházba, azonban ez is kevesebb, mint a korábban súlyosan megbetegedettek száma. Cuomo rámutatott, hogy New York állam gazdaságának újranyitását a térség többi kormányzójával egyeztetve, ahogyan fogalmazott, „regionális elemzés alapján” kezdik meg. Az újraindítás első szakaszában az építkezési vállalkozások, a kis üzemek, boltok és üzletek nyithatnak meg. Közben Donald Trump amerikai elnök nekiesett a sajtónak, mert nem találta megfelelőnek azt, ahogy a járványt és az ő tevékenységét bemutatták. Az elnök hétfői sajtótájékoztatóját le is mondta a Fehér Ház.
(UT)

Röviden
 

AUSZTRIA: Az osztrák kormány mindent meg fog tenni azért, hogy az emberek a lehető leggyorsabban visszaszerezzék a szabadságukat – közölte Sebastian Kurz kancellár. Hozzátette ugyanakkor: nem tehet ígéretet arra, hogy a következő hónapok egyszerűek lesznek. Az országban eddig 15 274 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 12 362 ember már meggyógyult. A koronavírus miatt elhunytak száma 549.

NÉMETORSZÁG: Újabb tizenkét tartományban lépett életbe hétfőn a járvány miatt bevezetett maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedésen és üzletekben. Az országban az új típusú koronavírust hétfőig 158 142 ember szervezetében mutatták ki, 5985-en haltak meg a betegségben.

CSEHORSZÁG: Kinyithattak hétfőn a 2500 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek, valamint a zuhanyzók és az öltözők használata nélkül a fitnesz- és wellnessközpontok. A fertőzöttek számának növekedése jelentősen lelassult, összesen 7431 beteget regisztráltak, és 222 az elhunytak száma.

SZERBIA: A március 15-én hirdetett szükségállapot óta nem ülésezett a parlament, ma viszont visszatérnek a képviselők a törvényhozásba. Az országban 8275-re nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, eddig 162-en haltak meg a betegségben.

ÚJ-ZÉLAND: Mintegy négyszázezer ember térhet vissza ma a munkahelyére, megnyitnak egyes boltok és az iskolák. Jacinda Ardern kormányfő szerint sikerült feltartóztatniuk az új típusú koronavírus terjedését. Az országban összesen 1469 esetet regisztráltak, 19-en haltak meg a kórban.

AUSZTRÁLIA: Mintegy kétmillió ember töltötte le azt a nyomkövető alkalmazást, amely az egészségügyi dolgozóknak és a helyi kormányzatoknak nyújt segítséget a koronavírusos betegek nyilvántartásában. Ausztrália a világ egyik legsikeresebb országa a koronavírussal szembeni védekezésben. Az országban 83-an haltak meg, 6720 a fertőzöttek száma.

ROMÁNIA: A záróvizsgára készülő végzősök kisebb csoportokban bejárhatnak az iskolába, de a többi diák és az egyetemi hallgatók előtt egyelőre zárva maradnak az intézmények. Romániában a fertőzöttek száma hétfőn 11 339-re nőtt, az elhunytaké 631.

SZLOVÁKIA: A koronavírus okozta betegségből kigyógyultak száma péntek óta mindennap meghaladta az új fertőzöttekét. Vasárnapról hétfőre mindössze két új beteggel 1381-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 18-an haltak meg a kórban.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink