Külföld

Befagytak az álláspontok az Európai Parlamentben

A civil mentőhajók megállítását követelte a Liga politikusa

A líbiai helyzetről, valamint a Földközi-tengeri migrációról tartottak vitát tegnap délután az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságában (LIBE).

Az ülésen az Európai Bizottság, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex), az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), az Orvosok Határok Nélkül (MSF), valamint a migránsokat az európai partokhoz szállító, Sea Eye nevű német NGO is képviseltette magát. Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány idején sem lehet félretenni az emberi jogokat, s míg egyes államok nem tesznek meg mindent a bevándorlók biztonságáért és emberi jogaik tiszteletben tartásáért, addig „fantasztikus és bátor” civil szervezetek dolgoznak a mentésen.

A vitában ezúttal is sokszor ismételt, egymásnak élesen ellentmondó vélemények váltották egymást. Míg például a holland liberális Sophie in ’t Veld ismét a menedékkérők elosztását sürgette és erkölcstelennek nevezte, hogy vannak országok akik nem akarják átvenni a migránsokat, addig a bevándorlásellenes olasz Liga képviselője, Annalisa Tardino a migránsokat partra szállító NGO-hajók megállítását követelte. A jobboldali politikus azzal vádolta a Sea Eye-t és társait, hogy kockáztatják az emberek életét, a migránsokét és az európaiakét egyaránt. Pártállástól függetlenül többen is bírálták a líbiai parti őrséget, amiért nem akadályozzák meg a migránshajók elindulását, sőt, akár még segítik a csempészeket.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz–KDNP EP-képviselője pedig tegnap a Kossuth rádiónak nyilatkozott, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Néppárt (EPP) azért gyengül, mert elvesztette az identitását, sok kérdésben egyre nehezebb megkülönböztetni a liberálisoktól, a szocialistáktól vagy a zöldektől. Hangsúlyozta, amikor Donald Tusk EPP-elnök a Fidesz kizárását erőlteti, akkor az egész pártcsaládot gyengíti.

Tűz volt egy görög migránstáborban


Lángokban állt egy migránstábor a görögországi Számosz szigetén, a tűz vasárnap este ütött ki, a lángokat hétfőre sikerült eloltani. A tűzoltóság egyik szóvivője az MTI szerint közölte, a tűz a központi táboron kívül keletkezett, ahol kalyibákban élnek a központi részbe már be nem férő bevándorlók. A helyi sajtó szerint két tűzeset történt, az elsőhöz két csoport összecsapása vezetett, a másikat migránsok gyújthatták meg azért, hogy kijussanak a táborból. A tűzoltók több embert kimentettek a befogadóközpontból. Évről évre csökkenő számban fogadnak be menedékkérőket az Európai Unió tagállamai az EU statisztikai hivatalának adatai szerint. Az Eurostat friss jelentéséből kiderül, hogy 2017-ben 538 ezer, 2018-ban 316 ezer, tavaly pedig 296 ezer ember számára nyújtottak nemzetközi védelmet a tagállamok.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink