Külföld

Orbán Viktor: A bajban is együttműködik a V4

Egységesen lépnek fel a koronavírus-járvánnyal szemben a visegrádi négyek a jövőben - jelentették be a térség miniszterelnökei a prágai csúcstalálkozó után. 

Orbán Viktor: A bajban is együttműködik a V4
Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfői csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón a prágai Straka Akadémián
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányfői egyebek mellett a koronavírus-helyzetről egyeztettek csúcstalálkozójukon. Orbán Viktor kiemelte: jó döntés volt összehívni a találkozót, mert a vírus bekerült a V4 területére, beköszöntött a közép-európai valóságba. Tudtuk, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik - tette hozzá.

Közölte: ugyan Magyarországon még nem derítettek fel fertőzést, de „nem ringathatjuk magunkat abba az illúzióba, hogy Magyarország ebből ki tud maradni”. Nekünk is szembe kell nézni a tényleges fertőzés veszélyével, azzal hogy a vírus megjelenik ott is, ahol még nincs - mondta.

Orbán Viktor közölte: áttekintették a veszélyeket, az óvintézkedéseket, és összehangolták a kormányok tevékenységét. Elmondta: a kormányfők két veszélyt, egy népegészségügyit és egy gazdaságit állapítottak meg.

Most a népegészségügyi veszéllyel foglalkoztunk, mert „az ember fontosabb, mint a gazdaság és a pénz” - jelentette ki a miniszterelnök. Közölte: elmondta visegrádi kollégáinak, hogy miként áll a helyzet, milyen lépéseket tettek Magyarországon.

Van egy nemzetközileg akkreditált laborunk, és néhány órán belül képesek vagyunk megállapítani a fertőzést, a határátkelőhelyeket pedig ellenőrizzük - mondta Orbán Viktor. A kormányfő közölte: van különbség a visegrádi országok karakterében, a Magyarországtól északra fekvő országokban fegyelmezettebbek az emberek, mint mi a magyarok „Most csak azt tudom mondani a magyaroknak, hogy csak semmi lazaság”, mert azon múlik minden, hogy elég fegyelmezettek leszünk-e - fogalmazott.

Orbán Viktor azt mondta: láthatta, hogy a három miniszterelnök hazájában milyen fegyelmezetten zajlik a felkészülés, „ebből sokat fogunk tanulni”, és ha kell, támaszkodni is fogunk a segítségükre.

Orbán Viktor (j) figyeli Andrej Babiš cseh miniszterelnököt a sajtótájékoztatón
Orbán Viktor (j) figyeli Andrej Babiš cseh miniszterelnököt a sajtótájékoztatón
Fotó: MICHAL CIZEK / AFP

Általános európai megközelítéssé vált az illegális bevándorlással szembeni magyar álláspont

Magyarországon 2015-ben építettük meg a kerítést és „hirdettük meg azt a muszlimbevándorlás-ellenes politikát”, amelyet azóta az egész európai közösség ismer és amelyet „sikeresnek is tartok” - jelentette ki a kormányfő. „Akkor még más szelek fújdogáltak Európában, bennünket magyarokat is inzultáltak éppen eléggé azért, mert megvédtük a határainkat” - fogalmazott.

Hangsúlyozta: a magyar kormány álláspontja szerint „két dolgot nem csinálunk, nem panaszkodunk és nem magyarázkodunk”. „Tesszük a dolgunkat, és abban hiszünk, hogy a munkánk az majd beszél helyettünk is” - közölte. Hozzátette: ez igaz a migrációra is.

Orbán Viktor hangoztatta: azt tanácsolja mindenkinek, hogy tegyék azt, amit Magyarország már 2015-ben tett. Kiemelte: még ha sikeres is lesz Görögország kísérlete a migránsok feltartóztatására, nem szabad elfeledkezni arról a 130 ezer emberről, aki már északra van a görög határtól, és be akar jutni Európába.

Miután Görögország őket már átengedte, a Görögország utáni határokon kell megállítani őket. Ezért nem szabad elfeledkezni a Macedóniának és Szerbiának nyújtandó segítségről, mert meg kell próbálni minél délebbre megállítani ezt a tömeget - mondta Orbán Viktor.

Ha ez nem sikerül, akkor, mint 2015-ben, „végső mentsvárnak ott lesznek a magyarok”, a szerb-magyar határon meg fogjuk őket állítani - tette hozzá.

Objektum doboz

Babis: Szorosabb lesz az együttműködését a négy visegrádi ország között

 Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányfői az információcsere mellett megegyeztek abban is, hogy szükség esetén készek konkrét segítséget is nyújtani egymásnak, például a védőeszközök beszerzésében - mondta Babis. A lengyel kezdeményezésre létrejött prágai tanácskozás legfőbb témája a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásával kapcsolatos időszerű kérdések megvitatása volt.

„Megállapítottuk, hogy pánikra nincs ok, de elővigyázatosnak kell lennünk, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését” - szögezte le Babis. Elmondta: a közeljövőben találkoznak a visegrádi egészségügyi miniszterek, hogy megbeszéljék a konkrét kérdéseket.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerint az első lengyelországi koronavírusos eset kezelése megmutatta, hogy a hatóságok intézkedései hatékonyak. „A határok nem tudják megállítani a járványt. Szükségesnek tartjuk a nemzetközi együttműködést, ezért kezdeményeztük a visegrádi találkozót” - mondta Morawiecki újságíróknak.

Mindent meg kell tenni annak érdekében is, hogy a járványnak minél kisebb hatása legyen a gazdaságra - tette hozzá. Peter Pellegrini ügyvezető szlovák miniszterelnök kijelentette: bár Szlovákiában még nem jelent meg a koronavírus, tudják, ez csak idő kérdése, ezért a hatóságok terveket dolgoztak ki a probléma kezelésére.

A találkozó két másik témáját a török-görög határon kialakult feszültség, valamint az Európai Unió következő költségvetési időszakának problémái alkották.

A kormányfők egybehangzóan hangsúlyozták a külső schengeni határok védelmének szükségességét. A cseh, a lengyel és a szlovák kormányfő megismételte, hogy készek továbbra is minden segítséget megadni a határvédelemhez a migrációs nyomás alá kerülő országoknak. „Nagyra értékeljük Görögország igyekezetét a külső határok védelmében. Készek vagyunk segítséget nyújtani, ebben egyetértés van köztük” - jelentette ki Babis.

Peter Pellegrini azt is elmondta, hogy Szlovákia álláspontja változatlan a kvótaügyben. „Szolidárisak vagyunk, de továbbra is kitartunk azon álláspontunk mellett, hogy mi akarjuk meghatározni, ki települhet le országunkban” - szögezte le.

Az Európai Unió következő költségvetésével kapcsolatban a négy visegrádi ország megerősítette eddigi álláspontját, miszerint nem tudják elfogadni a kohéziós alapok, a támogatások mértékének csökkentését.

Kapcsolódó írásaink

A migránsok koronavírussal fertőzhetnek

ĀHollik István: A magyar emberek biztonságát nem tehetjük kockára, ezért továbbra is nemet mondunk a bevándorlásra - Elindult a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap