Külföld

Év végéig is eltarthat a CDU új elnökének megválasztása

Bizonytalanság Berlinben

Jövő héten kezdené el utódjelöltje és a kancellárjelölt személyéről szóló tárgyalásokat Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) leköszönő elnöke – írta a Rheinische Post. Az információt pártkörökből is megerősítették a lapnak.

A végső döntést a szövetségi parlament (Bundestag) elnöke, Wolfgang Schäuble szerint viszont csak év végén kellene meghozni. A lehetséges jelöltek közt van Armin Laschet Észak-Rajna-Vesztfália tartományi kormányfő, Jens Spahn egészségügyi miniszter és Friedrich Merz, aki 2018-ban alul maradt Kramp-Karrenbauerrel szemben a CDU elnöki székéért folytatott küzdelemben. Kedd este egy magdeburgi rendezvényen a Tagesspiegel szerint kérdezték is Merzet, indulna-e újra a pártelnökségért, ám a politikus nem válaszolt érdemben. Armin Schuster CDU-s parlamenti képviselő az ARD köztelevízió­nak egyébként arról beszélt, nem tartja lehetetlennek, hogy a pártelnök távozása miatt előrehozott választások lesznek Németországban. A szociál­demokrata SPD főtitkára, Lars Klingbeil pedig leszögezte, folytatni kívánják a kormányzást a koalíciós társ CDU-val a jogalkotási időszak végéig, ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz, hogy Angela Merkel maradjon a kancellár.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom