Külföld

„A migráció elsősorban nem politikai, hanem jogi kérdés”

Az illegális migráció nem érzelmi, nem politikai, hanem jogi kérdés. Ezt mintha Európában elfelejtették volna - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán, amikor meglátogatta az Egyesült Államok és Mexikó közötti határt.

„A migráció elsősorban nem politikai, hanem jogi kérdés”
Kovács Zoltán
Fotó: MH

Kovács Zoltán az MTVA tudósítójának elmondta: a mexikói-amerikai határon évtizedek óta van valamilyen fizikai akadály,  amelynek célja, hogy az illegálisan érkezőket feltartóztassa.

„Az Európai Uniónak is vannak határai, különös tekintettel a schengeni határra, és azok a viták, amelyeket az elmúlt öt évben folytattunk ezeknek a határoknak az átjárhatóságáról, arról, hogy szükséges-e fizikai erővel, illetve adott esetben kerítéssel védeni az illegális migrációval szemben, az itt, ebben az országban, illetve ezen a határszakaszon fel sem vetődne kérdésként, hiszen magától értetődik” - hangsúlyozta. Hozzátette, Európa határait, a schengeni határokat ugyanilyen egyértelműen és kérdések nélkül kell védeni, mert nem érzelmi, nem politikai, hanem jogi kérdésről van sz.

A határokat meg kell védeni, azért vannak határok, hogy az azon átlépők betartsanak minden törvényt - tette hozzá Kovács Zoltán.

Az államtitkár amerikai útja során találkozó Andrew Friedmannal, az ortodox Bais Naftoli zsidó egyházközség elnökével, a Republikánus Párt kaliforniai elnökével, Jessica Pattersonnal, a Pepperdine University School of Public Policyn és az American Jewish Committee Los Angeles-i szervezetével, valamint külhoni magyarokkal.
 

Kapcsolódó írásaink