Külföld

Greta Thunberg Davosban feltűnően barátságos hangvételű beszédben szólt a világ pénzügyi elitjéhez

„Azonnal fel kell hagyni a fosszilis üzemanyagokba történő befektetésekkel, ha nem teszik, el kell magyarázniuk a gyermekeiknek, hogy miért nem védték meg őket a klímakatasztrófától” - jelentette ki Greta Thunberg klímaaktivista a davosi világgazdasági fórumon tartott felszólalásában.

Greta Thunberg Davosban feltűnően barátságos hangvételű beszédben szólt a világ pénzügyi elitjéhez
Greta Thunberg Davosban
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

A kedden kezdődött és péntekig tartó 50. Világgazdasági Fórum egyik legfőbb hivatalos  témája a globális felmelegedés, illetve az ellene folytatott küzdelem. Már csak ezért is óriási érdeklődés előzte meg Greta Thunberg nyitónapi felszólalását

A svéd származású globalista klímaaktivista iskoláslány azonban csalódást okozott azoknak, akik olyan drámai hangvételű, indulatoktól izzó, emelt hangú, vádló beszédre számítottak a klímaváltozás miatti aggodalom egyik legismertebb nemzetközi szószólójaként ismert Greta Thunbergtől most Davosban, mint amilyet a ENSZ-ben felszólalva mondott el néhány hónapja. A világ termelőeszközeinek és vagyoni értékeinek a 99 százalékát birtokló 1 százaléknyi vállalatvezető és pénzember jelenlétében ugyanis a svéd aktivista nagyon visszafogott tartalmú és hangvételű beszédet mondott. Annak ellenére tette ezt, hogy a becslések szerint a davosi hallgatóságában ülő személyek cégei a felelősek a Föld környezetszennyezésének és széndioxid-terhelésének a többségéért egyaránt.

„Én nem panaszkodhatok, hogy engem nem hallgatnak meg, állandóan engem hallgatnak” – kezdte felszólalását Thunberg, a folytatásban azonban azt emelte ki, hogy az „a baj, hogy a szén-dioxid kibocsátás nem csökken, pedig ez lenne a cél”.

A klímaaktivista nehezményezte, hogy nem a tudomány és a fiatalok álláspontja van az egyeztetések középpontjában. „Rólunk és a jövő nemzedékéről van szó. Azokat, akiket a változások érintenek, be kell vonnunk a beszélgetésbe, ahogyan be kell vonni a tudósokat is” - mondta.

Objektum doboz

Thunberg szerint az, hogy az éghajlat- és környezetváltozás központi témává vált, nagymértékben a fiatalok szerepvállalásának köszönhető, ugyanakkor hozzátette, hogy a világtémává válás nem segített abban, hogy csökkenjen a globális szédioxid-kibocsátás.

„Kíváncsi vagyok, hogy fogják megmagyarázni a gyermekeiknek, hogy cserben hagyták őket és hagyták, hogy szembesüljenek azzal az éghajlatválsággal, amelyet tudatosan idéztek elő” - mondta az aktivista, aki szerint nem csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást, hanem megállítani azt, mert csak így lehetne elérni, hogy a felmelegedés ne haladja meg az 1.5 Celsius fokot az iparosodás előtti szinthez képest.

Greta Thunberg arra szólította fel a magánbefektetőket és a kormányokat, hogy haladéktalanul állítsák le a fosszilis energiahordozók felhasználását, kitermelésük pénzelését, illetve az ilyen típusú energiahordozók támogatását.

Objektum doboz

A svéd aktivista lány beszédének a visszafogott hangvétele nagy valószínűséggel nem teljesen független attól, hogy a davosi találkozón résztvevő tőkéscsoportok közül többen is támogatják a Greta Thunberget és a mögötte álló globális szervezetet.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom